Pascale Bruinen is schrijver, spreker en trainer. In juni 2021 komt haar nieuwe boek uit bij uitgeverij AnkhHermes: ‘Zelfherstel van binnenuit: optimaliseer je gezondheid met je gedachten, gevoelens en overtuigingen’.

Op 1 januari 2016 gaf zij na achttien jaar haar baan als officier van justitie op om haar schrijvershart te volgen. Haar onderwerpen zijn mental management, de mind-body-spirit connectie en het zelfherstellende vermogen van het lichaam. Over deze thema’s geeft zij ook lezingen en workshops. Daarbij legt zij de focus op hoe je je denk-, voel-  en verbeeldingskracht bewust kunt inzetten om je gezondheid en leven zo positief mogelijk sturing te geven. Een positieve mindset blijkt namelijk heel belangrijk voor een florerend bestaan!

Academie voor Zelfherstel

Samen met gezondheidswetenschapper Ed Balg heeft Pascale de Academie voor Zelfherstel opgericht, een online kenniscentrum voor particulieren en bedrijven waarin alle bewezen effectieve (d.w.z. wetenschappelijk onderbouwde) zelfherstelopties op één centrale plek worden samengebracht.

Onder zelfherstel verstaan Pascale en Ed in dit verband alles wat mensen zélf kunnen doen om geestelijk en lichamelijk gezond te blijven, om sneller te herstellen na een ziekte, blessure of ingreep en om beter te kunnen omgaan met (chronische) aandoeningen en beperkingen. Want er zijn altijd nog opties om zelf je geestelijk en lichamelijk welzijn te vergroten. 

De Academie voor Zelfherstel ontwikkelt onder andere een overzichtelijke databank van zelfherstelthema’s, inclusief een rijk en gevarieerd aanbod van workshops, lezingen en trainingen. De eerste zelfherstelthema’s zijn: positieve mindset, zelfherstel bij burn-out, meditatie/mindfulness en zelfherstel bij chronische pijn.

Zodoende past de Academie voor Zelfherstel perfect binnen een efficiënte gezondheidszorg die steeds integraler wordt en waarin steeds meer een beroep wordt gedaan op zelfzorg, eigen regie en zelfredzaamheid. Via de Academie voor Zelfherstel kunnen mensen hierin op deskundige wijze worden begeleid en ondersteund, zodat ze hun kwaliteit van leven en onafhankelijkheid zelf kunnen optimaliseren. 

Gratis abonnement tot 1 april 2021!

Als je je nu inschrijft als abonnee van de Academie krijg je dit lidmaatschap tot 1 april 2021 geheel gratis! Nieuwsgierig? Kijk dan eens op de Academie-website! of nog beter, schrijf je hier meteen in als abonnee en profiteer zo direct van interessante en exclusieve kortingen op al het Academie-aanbod!

Wetenschappelijke onderbouwing

Gelet op haar academische achtergrond baseert Pascale zich bij haar onderwerpen op de nieuwste wetenschappelijke inzichten zodat haar blogs, workshops en lezingen allemaal een solide kennisfundament hebben. Rode draad is dat we meer invloed hebben op onze gezondheid en levensverwachting dan we denken.

* Zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek bijvoorbeeld dat je mindset – jouw (positieve of negatieve) manier van denken – één van de belangrijke factoren is die genexpressie beïnvloedt. Jouw gedachten leiden namelijk tot bepaalde gevoelens die op hun beurt worden vertaald in bepaalde chemische stoffen. Deze stoffen sturen vervolgens een specifieke boodschap naar je cellen. Positieve gedachten genereren positieve boodschappen en zorgen voor activering van het immuunsysteem en van genen die gezondheid bevorderen. Andersom leiden negatieve gedachten tot negatieve boodschappen die het immuunsysteem verzwakken en op den duur ziektegenen activeren. Positieve, optimistische gedachten blijken dus positieve (lichamelijke en geestelijke) gezondheidseffecten te hebben en andersom.

* Onze mindset is eveneens van groot belang voor onze levensverwachting, zo blijkt uit onderzoek van onder meer Nobelprijswinnares Elizabeth Blackburn. Telomeren zijn repeterende stukjes DNA aan het uiteinde van onze chromosomen die belangrijke genen beschermen. Je kunt telomeren het beste vergelijken met de plastic stukjes die veters behoeden voor uiteenrafeling. Hoe korter onze telomeren worden, hoe meer we verouderen en hoe meer we risico lopen op ziekte en vroegtijdig overlijden. Een negatieve mindset en chronische stress blijken onze telomeren te verkorten, terwijl een positieve mindset en ontspanning  juist zorgen voor verlenging van onze telomeren en dus van onze levensverwachting.

* Uit hersenonderzoek komt naar voren dat we zelf ons brein kunnen veranderen (neuroplasticiteit). Zo kun je bijvoorbeeld door regelmatig te mediteren het angstcentrum in je hersenen kleiner maken (waardoor je minder angstige gevoelens ervaart) en je prefrontale cortex, waar o.a. je aandacht, concentratie en relativeringsvermogen zetelen, dikker maken waardoor je betere beslissingen kunt nemen. Ook leidt het leren van nieuwe dingen tot nieuwe neurale verbindingen in je hersenen, hetgeen belangrijk is om je brein ook tot op hoge leeftijd gezond te houden.

* Wetenschappelijk onderzoek naar de biologische effecten van visualisaties (het met gesloten ogen gebruiken van je verbeeldingskracht om een bepaald gewenst resultaat zo levendig mogelijk voor je te ‘zien’) geeft aan dat deze o.a. kunnen leiden tot toename van spierkracht, een sterker afweersysteem, pijnstilling en vermindering van bijwerkingen van chemotherapie en bestraling.

* Tenslotte toont wetenschappelijk onderzoek over het placebo-effect – het geloof in de werking van een neppil, nepbehandeling of nepoperatie leidt tot vermindering van medische klachten of zelfs tot volledige genezing – overtuigend aan dat de geest het lichaam kan helen.

Je geest heeft dus een rechtstreeks biologisch effect op gezondheid, ziekte én levensverwachting.

Ervaringsdeskundige

Pascale is zelf ervaringsdeskundige op het gebied van het bewust toepassen van denk- en verbeeldingskracht om het zelfhelende vermogen van het lichaam zijn werk te laten doen. Dit heeft ze ontdekt toen ze onverwacht werd geconfronteerd met de noodzaak van een zware operatie waarvan de goede of levensbedreigende uitkomst pas tijdens de ingreep duidelijk zou worden. Omdat het erop of eronder was, heeft ze in de tweeëneenhalve week tot aan haar operatie alles wat ze tot dusverre had geleerd verwerkt tot een uitgebalanceerd programma dat maar één doel had: de best mogelijke uitkomst genereren. Dankzij haar combinatie van gezonde voeding, sporten, meditatie, wandelen, warme sociale contacten, zo veel mogelijk lachen, inspirerende boeken lezen, liefdevolle aandacht voor haarzelf en haar omgeving, visualisaties, affirmaties en auto-suggestie (een vorm van zelf-hypnose) is het Pascale gelukt om topfit en vol vertrouwen de OK in te gaan. Ze kreeg niet alleen de best mogelijke uitslag, maar ze heeft tot verbijstering van artsen en verplegend personeel postoperatief zelfs geen enkele pijnstilling nodig gehad (terwijl de anesthesist vooraf vanwege de zwaarte van de operatie had geadviseerd om naast de morfinepomp ook pijnstilling toe te dienen via een slangetje in de rug) en is supersnel hersteld, precies zoals ze zich dit vooraf zo levendig mogelijk had voorgesteld. Op deze wijze heeft ze aan den lijve ondervonden dat het lichaam zelfhelende krachten heeft en dat hetgeen je écht gelooft – jouw diepste bewuste maar vaker nog onbewuste overtuigingen – uiteindelijk grotendeels jouw gezondheid en leven bepalen. In die zin kun je zelf je eigen placebo zijn.

Denk- en verbeeldingskracht als leefstijlinterventie

Pascale vertaalt deze wetenschappelijke inzichten alsmede haar persoonlijke ervaringen naar praktisch toepasbare tools voor gezondheidsbehoud- en bevordering. Zodoende is zij ervan overtuigd dat bewuste inzet van denk- en verbeeldingskracht een noodzakelijke aanvulling is op de reeds bestaande leefstijlinterventies zoals gezond eten, stoppen met roken, voldoende beweging, een goede nachtrust en regelmatig ontspannen.

Verbindende schakel tussen hoofd en hart

Als voormalig openbaar aanklager is Pascale de perfecte verbindende schakel tussen de wereld van de ratio (het hoofd) en de wereld waar alle magie plaatsvindt (het hart). Niet voor niets luidt haar slogan op deze website Feet on the ground, eyes on the stars. Pascale brengt deze niet alledaagse materie op geheel eigen wijze onder de aandacht: fris, niet zweverig en vaak met de nodige humor.

Schrijver

In juni 2021 komt Pascale’s derde boek uit bij uitgeverij AnkhHermes: ‘Zelfherstel van binnenuit: optimaliseer je gezondheid met je gedachten, gevoelens en overtuigingen’.

Haar tweede boek, Het Jaar van de Uil, (Kosmos, 2016) beschrijft hoe zij na haar vaders dood door een intense spirituele ervaring transformeerde van officier van justitie naar schrijver, een reis van het hoofd naar het hart. Dit boek heeft ze in het Engels laten vertalen. Momenteel is ze in de Verenigde Staten op zoek naar een uitgever hiervoor.

Haar debuut, Mijn Eerste Lijk Is Gelukkig Vers (De Fontein, 2015) gaat over haar bewogen leven als openbaar aanklager en biedt een zeer persoonlijk inkijkje in dit mooie maar zware vak. Vanwege haar in de juridische wereld ongekende openheid werd zij door Harper’s Bazaar genomineerd voor de ‘Woman of the Year 2015 Award’.

Van 2012 tot 2016 schreef Pascale een wekelijkse column over haar werk als aanklager in het Algemeen Dagblad. Ook schreef ze artikelen voor Fabulous Mama Magazine en Inspirerend Leven.nl. en heeft ze onder meer gewerkt voor Chapeau Magazine en Mediahuis Limburg. Haar artikelen worden regelmatig gepubliceerd in De Limburger. Op deze website blogt ze over welzijn en over hoe je dromen werkelijkheid kunt maken, soms ook in de vorm van een interview met spraakmakende mensen.

Spreker en trainer

Pascale verzorgt ook lezingen en workshops (zowel groepsworkshops als individuele Mind Boost Sessies) omdat ze niets zo mooi vindt als mensen live te inspireren om hun gezondheid te bevorderen en het beste uit hun leven te halen. Dat doet ze zelf immers ook. Want Pascale’s credo is dat je in het leven alles moet doen waarvan je ogen gaan sprankelen.

Niet alleen durven dromen, maar dóen!

Veel mensen dromen over een nieuwe baan, een wereldreis of het starten van een eigen bedrijf. Voor het merendeel blijft het daar echter bij omdat ze niet in actie durven komen. Negatieve gedachtepatronen, angsten en beperkende overtuigingen versperren hen de weg. Omdat Pascale wel een drastische carrièreswitch heeft durven maken weet ze inmiddels als geen ander hoe je die verlammende angsten (ja, die had zij ook!) kunt overstijgen om je droom te bereiken.

Daarom doet ze niets liever dan haar kennis en ervaringen delen met anderen zodat ook zij zich bewust worden van hun enorme geest- en verbeeldingskracht. Zo hoopt ze mensen te inspireren om  hun gezondheid en welzijn te optimaliseren en hun dromen te realiseren.

Want je gedachten van vandaag creëren je werkelijkheid van morgen.

Whether you think you can or whether you think you can’t, you’re right. – Henry Ford.