Pascale Bruinen is schrijver, spreker en coach gespecialiseerd in gezondheidsbevordering door mindsetoptimalisatie en mentale prehabilitatie (mensen optimaal mentaal voorbereiden op operaties en medische trajecten zoals chemotherapie en bestraling) . In juni 2021 is haar laatste boek gepubliceerd bij uitgeverij AnkhHermes: ‘Zelfherstel van binnenuit: optimaliseer je gezondheid met je gedachten, gevoelens en overtuigingen’. In het boek legt ze uit hoe je je denk-, voel-  en verbeeldingskracht bewust kunt inzetten om je gezondheid en leven zo positief mogelijk sturing te geven. Een positieve mindset blijkt namelijk heel belangrijk voor je geestelijk en lichamelijk welzijn alsmede voor een florerend bestaan!

‘Zelfherstel van binnenuit’ wordt inmiddels door steeds meer zorgprofessionals zoals oncologen, anesthesisten, gynaecologen, leefstijlgeneeskundigen, huisartsen, verloskundigen en GZ-psychologen ‘voorgeschreven’ aan hun patiënten.

Een greep uit Pascale’s opdrachtgevers voor lezingen en workshops:

Academy for Integrative Medicine/Artsen Vereniging Integrale Geneeskunde; APG; Donnadag; Gynaecologie & Obstetrie Zuyderland Medisch Centrum; HAS Green Academy Venlo; IND; Junior Kamer Maastricht; Kiwanis Aruba; Leefstijlhuis A Casa Nostra; Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV); Lionsclub Maastricht 6211; Lionsclub Maastricht Trajectum; Spine Pain Team van MUMC+; 3e Nationaal Prehabilitatie Congres; Planetree; Politie Eenheid Limburg; Rechtbank Limburg; Sport BSO Bekkerveld (Gezonde Kinderopvang); Stichting Innerlijk Besef; Toon Hermans Huis Roermond; Vitaliteitsmakelaars; Vrouwen van Nu; Zindividu.

Pascale wordt regelmatig gevraagd om haar expertise in te zetten in de medische wereld. Zo gaf ze op 10 januari 2023 haar lezing ‘Zelfherstel van binnenuit’ tijdens de Refereeravond Obstetrie & Gynaecologie van het Zuyderland Ziekenhuis; heeft ze op verzoek van gynaecologe dr. Martine Wassen en gynaecologe in opleiding Anne-Claire Musters – ontwikkelaars van de BirthCoach-app – meditaties en visualisaties geschreven en ingesproken voor zwangeren; heeft ze op verzoek van GZ-psychologe en hypnotherapeut Dominiek Huis in ‘t Veld van de Breinbaas Academy visualisaties geschreven voor kinderen en jongeren; heeft ze tweemaal samen met voormalig kinderarts Giliam Kuijpers de workshop ‘There’s always hope’ gegeven tijdens het Congres van de Academy for Integrative Medicine op 2 juni 2023 in Veenendaal en was ze gastspreker tijdens het 3e Nationaal Prehabilitatie Congres dat op 21 september 2023 plaatsvond in het UMCG in Groningen.

Op 1 januari 2016 gaf zij na achttien jaar haar baan als officier van justitie op om haar schrijvers- en sprekershart te volgen. Bekijk hieronder het filmpje over hoe Pascale op dit pad is gekomen. Met dank aan Yves Kersten van Upside Down Media en Stichting ‘Wat kies jij?’.

Academie voor Zelfherstel

Pascale is oprichter en eigenaar van de Academie voor Zelfherstel, een online kenniscentrum voor particulieren en bedrijven waarin alle bewezen effectieve (d.w.z. wetenschappelijk onderbouwde) zelfzorg- en zelfherstelopties op één centrale plek worden samengebracht. Onder zelfherstel verstaat Pascale in dit verband alles wat mensen zélf kunnen doen om geestelijk en lichamelijk gezond te blijven, om sneller te herstellen na een ziekte, blessure of ingreep en om beter te kunnen omgaan met (chronische) aandoeningen en beperkingen. Want er zijn altijd nog opties om zelf je geestelijk en lichamelijk welzijn te vergroten. 

De Academie voor Zelfherstel beschikt onder andere over een overzichtelijke databank van zelfherstelthema’s, inclusief een rijk en gevarieerd aanbod van workshops, lezingen en trainingen. Denk dan bijvoorbeeld aan workshops positieve mindset, zelfherstel bij burn-out, meditatie/mindfulness en zelfherstel bij chronische pijn.

Zodoende past de Academie voor Zelfherstel perfect binnen een efficiënte gezondheidszorg die steeds integraler wordt en waarin steeds meer een beroep wordt gedaan op zelfzorg, eigen regie en zelfredzaamheid. Via de Academie voor Zelfherstel kunnen mensen hierin op deskundige wijze worden begeleid en ondersteund, zodat ze hun kwaliteit van leven en onafhankelijkheid zelf kunnen optimaliseren. 

Want zelfherstel is niet complementair, maar primair en elementair!

Nieuwsgierig? Klik hier voor de Academie voor Zelfherstel.

Wetenschappelijke onderbouwing

Gelet op haar academische achtergrond baseert Pascale zich bij haar onderwerpen op de nieuwste wetenschappelijke inzichten zodat haar blogs, workshops en lezingen allemaal een solide kennisfundament hebben. Rode draad is dat je meer invloed hebt op je gezondheid en levensverwachting dan je denkt.

* Zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek bijvoorbeeld dat je mindset – jouw (positieve of negatieve) manier van denken – één van de belangrijke factoren is die genexpressie beïnvloedt. Jouw gedachten leiden namelijk tot bepaalde gevoelens die op hun beurt worden vertaald in bepaalde chemische stoffen. Deze stoffen sturen vervolgens een specifieke boodschap naar je cellen. Positieve gedachten genereren positieve boodschappen en zorgen voor activering van het immuunsysteem en van genen die gezondheid bevorderen. Andersom leiden negatieve gedachten tot negatieve boodschappen die het immuunsysteem verzwakken en op den duur ziektegenen activeren. Positieve, optimistische gedachten blijken dus positieve (lichamelijke en geestelijke) gezondheidseffecten te hebben en andersom.

* Je mindset is eveneens van groot belang voor je levensverwachting, zo blijkt uit onderzoek van onder meer Nobelprijswinnares Elizabeth Blackburn. Telomeren zijn repeterende stukjes DNA aan het uiteinde van onze chromosomen die belangrijke genen beschermen. Je kunt telomeren het beste vergelijken met de plastic stukjes die veters behoeden voor uiteenrafeling. Hoe korter onze telomeren worden, hoe meer we verouderen en hoe meer we risico lopen op ziekte en vroegtijdig overlijden. Een negatieve mindset en chronische stress blijken onze telomeren te verkorten, terwijl een positieve mindset en ontspanning  juist zorgen voor verlenging van onze telomeren en dus van onze levensverwachting.

* Uit hersenonderzoek komt naar voren dat je zelf je brein kunt veranderen (neuroplasticiteit). Zo kun je bijvoorbeeld door regelmatig te mediteren het angstcentrum in je hersenen kleiner maken (waardoor je minder angstige gevoelens ervaart) en je prefrontale cortex, waar o.a. je aandacht, concentratie en relativeringsvermogen zetelen, dikker maken waardoor je betere beslissingen kunt nemen. Ook leidt het leren van nieuwe dingen tot nieuwe neurale verbindingen in je hersenen, hetgeen belangrijk is om je brein ook tot op hoge leeftijd gezond te houden.

* Wetenschappelijk onderzoek naar de biologische effecten van visualisaties (het met gesloten ogen gebruiken van je verbeeldingskracht om een bepaald gewenst resultaat zo levendig mogelijk voor je te ‘zien’) geeft aan dat deze o.a. kunnen leiden tot toename van spierkracht, een sterker afweersysteem, pijnstilling en vermindering van bijwerkingen van chemotherapie en bestraling.

* Ten slotte toont wetenschappelijk onderzoek over het placebo-effect – het geloof in de werking van een neppil, nepbehandeling of nepoperatie leidt tot vermindering van medische klachten of zelfs tot volledige genezing – overtuigend aan dat de geest het lichaam kan helen.

Je geest heeft dus een rechtstreeks biologisch effect op gezondheid, ziekte én levensverwachting.

Ervaringsdeskundige

Pascale is ervaringsdeskundige op het gebied van het bewust toepassen van denk- en verbeeldingskracht om het zelfherstellende vermogen van het lichaam zijn werk te laten doen. Dit heeft ze ontdekt toen ze onverwacht werd geconfronteerd met de noodzaak van een zware operatie waarvan de goede of levensbedreigende uitkomst pas tijdens de ingreep duidelijk zou worden. Omdat het erop of eronder was, heeft ze in de tweeëneenhalve week tot aan haar operatie een uitgebalanceerd programma gecreëerd dat maar één doel had: de best mogelijke uitkomst genereren.

Dankzij haar combinatie van gezonde voeding, sporten, wandelen, warme sociale contacten, zo veel mogelijk lachen, inspirerende boeken lezen, liefdevolle aandacht voor haarzelf en haar omgeving in combinatie met dagelijkse meditaties, affirmaties en visualisaties is het Pascale gelukt om topfit en vol vertrouwen de OK in te gaan.

Tijdens deze 16 dagen heeft ze zichzelf ingeprent en voorgesteld dat de anesthesie en operatie perfect zouden verlopen, dat ze de best mogelijke uitslag kreeg, na afloop van de ingreep geen pijn had en heel snel zou herstellen.

Toen ze de operatie moest ondergaan, kreeg ze erna niet alleen de best mogelijke uitslag, maar heeft ze tot verbijstering van artsen en verplegend personeel postoperatief zelfs geen enkele pijnstilling nodig gehad. Dit terwijl de anesthesist vooraf vanwege de zwaarte van de operatie had geadviseerd om extra pijnstilling toe te dienen via een slangetje in de rug. Bovendien is ze supersnel hersteld, precies zoals ze zich dit vooraf zo levendig mogelijk had voorgesteld.

Op deze wijze heeft ze aan den lijve ondervonden dat het lichaam zelfherstellende krachten heeft en dat hetgeen je écht gelooft – jouw diepste bewuste maar vaker nog onbewuste overtuigingen – uiteindelijk grotendeels jouw gezondheid en leven bepalen. In die zin kun je dus zelf je eigen placebo zijn.

Denk-, voel- en verbeeldingskracht als leefstijlinterventie

Pascale vertaalt deze wetenschappelijke inzichten alsmede haar persoonlijke ervaringen naar praktisch toepasbare tools voor gezondheidsbehoud- en bevordering. Zodoende is zij ervan overtuigd dat bewuste inzet van denk- en verbeeldingskracht een noodzakelijke aanvulling is op de reeds bestaande leefstijlinterventies zoals gezond eten, stoppen met roken, voldoende beweging, een goede nachtrust en regelmatig ontspannen.

Verbindende schakel tussen hoofd en hart

Als voormalig openbaar aanklager is Pascale de perfecte verbindende schakel tussen de wereld van de ratio (het hoofd) en de wereld waar alle magie plaatsvindt (het hart). Niet voor niets luidt haar slogan op deze website Feet on the ground, eyes on the stars. Pascale brengt deze niet alledaagse materie op geheel eigen wijze onder de aandacht: fris, niet zweverig en vaak met de nodige humor.

SCHRIJVER

‘Zelfherstel van binnenuit. Optimaliseer je gezondheid met je gedachten, gevoelens en overtuigingen’

In juni 2021 komt Pascale’s derde boek uit bij uitgeverij AnkhHermes: ‘Zelfherstel van binnenuit: optimaliseer je gezondheid met je gedachten, gevoelens en overtuigingen’.

‘Zelfherstel van binnenuit’ is voor iedereen die:

  • wil weten welke vergaande biologische effecten je gedachten, gevoelens en overtuigingen hebben op je gezondheid én levensverwachting;
  • positiever in het leven zou willen staan;
  • goed gezond is en dat graag zo wil houden;
  • een gezondheidsuitdaging ervaart en wil leren hoe jij je eigen placebo kunt worden;
  • in deze rare tijd op zoek is naar een natuurlijke manier om je immuunsysteem te boosten of
  • wacht op een spannende operatie, behandeling of uitslag en zich daar optimaal op voor wil bereiden.

Dit boek is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek waarvan de rode draad is dat je veel meer invloed hebt op je gezondheid dan je denkt. Maar het neemt je ook mee op een inspirerende ontdekkingsreis vol persoonlijke en bijzondere zelfherstelverhalen. Zo lees je wat Pascale heeft gedaan om supersnel en pijnloos te herstellen van een zware spoedoperatie. Maar er komen ook andere ervaringsdeskundigen aan het woord die met succes de eigen regie hebben genomen over hun gezondheid. Gewone mensen die buitengewone resultaten hebben behaald door gebruik te maken van datgene wat we allemaal al van nature in huis hebben: onze geestkracht.

Wil jij een van de eersten zijn die het boek kan lezen, klik dan hier.

‘Het jaar van de uil’

Haar tweede boek, Het Jaar van de Uil, (Kosmos, 2016) beschrijft hoe zij na haar vaders dood door een intense spirituele ervaring transformeerde van officier van justitie naar schrijver, een reis van het hoofd naar het hart.

Vanaf oktober 2021 is ook het Engelstalige ebook te koop op o.a. amazon.com! Klik hier voor een gratis preview.

‘Mijn eerste lijk is gelukkig vers’

Haar debuut, Mijn Eerste Lijk Is Gelukkig Vers (De Fontein, 2015) gaat over haar bewogen leven als openbaar aanklager en biedt een zeer persoonlijk inkijkje in dit mooie maar zware vak. Vanwege haar in de juridische wereld ongekende openheid werd zij door Harper’s Bazaar genomineerd voor de ‘Woman of the Year 2015 Award’.

Van 2012 tot 2016 schreef Pascale een wekelijkse column over haar werk als aanklager in het Algemeen Dagblad. Ook schreef ze artikelen voor Fabulous Mama Magazine en Inspirerend Leven.nl. en heeft ze onder meer gewerkt voor Chapeau Magazine en Mediahuis Limburg. Haar artikelen worden regelmatig gepubliceerd in De Limburger. Op deze website blogt ze over welzijn en over hoe je dromen werkelijkheid kunt maken, soms ook in de vorm van een interview met spraakmakende mensen.

SPREKER EN TRAINER

Pascale verzorgt ook lezingen en workshops (zowel groepsworkshops als individuele Mind Boost Sessies) op het vlak van mental management, de mind-body connectie en het zelfherstellende vermogen van het lichaam omdat ze niets zo mooi vindt als mensen live te inspireren om hun gezondheid te bevorderen en het beste uit hun leven te halen. Dat doet ze zelf immers ook.

Niet alleen durven dromen, maar dóen!

Veel mensen dromen over een nieuwe baan, een wereldreis of het starten van een eigen bedrijf. Voor het merendeel blijft het daar echter bij omdat ze niet in actie durven komen. Negatieve gedachtepatronen, angsten en beperkende overtuigingen versperren hen de weg. Omdat Pascale wel een drastische carrièreswitch heeft durven maken weet ze inmiddels als geen ander hoe je die verlammende angsten (ja, die had zij ook!) kunt overstijgen om je droom te bereiken. Want Pascale’s credo is dat je in het leven alles moet doen waarvan je ogen gaan sprankelen!

Daarom deelt ze graag haar kennis en ervaringen met anderen zodat ook zij zich bewust worden van hun enorme geest- en verbeeldingskracht. Zo hoopt ze mensen te inspireren om hun dromen te realiseren.

Want je gedachten van vandaag creëren je werkelijkheid van morgen.

Whether you think you can or whether you think you can’t, you’re right. – Henry Ford.