Schrijver/Spreker/Inspirator

Ik ben een bevlogen schrijver/blogger/spreker/inspirator/voormalig officier van justitie met een voorliefde voor uilen (als je wilt weten waar dat vandaan komt, zul je mijn boek ‘Het jaar van de uil’ moeten lezen…).

Foto: Suzanne Rensink

maastricht083

Foto: Toni Ribas

Auteur

Mijn boeken Het Jaar van de Uil en Mijn eerste lijk is gelukkig vers zijn respectievelijk van oktober 2016 (Kosmos Uitgevers) en januari 2015 (De Fontein).

afbeelding-7img_3003afbeelding-300x225

Vanwege mijn behoefte aan een creatieve uitlaatklep ben ik in 2011 gaan schrijven. Al snel merkte ik dat ik daar erg gelukkig van werd. Het mooist vind ik als ik mensen daardoor inspireer om iets vanuit een andere invalshoek te bekijken, als mijn woordkeus mensen aan het lachen maakt of juist een traantje doet wegpinken. Kortom, als mijn pennenvruchten anderen raken, diep van binnen. Maar het schrijven heeft me tevens kennis laten maken met hele bijzondere mensen, me beter in balans gebracht en me tenslotte ook veel opener gemaakt. Hierdoor ben ik nog ontvankelijker geworden voor al het mooie dat het leven te bieden heeft.

Op 25 oktober 2016 is mijn tweede boek, Het jaar van de uil, verschenen bij Kosmos Uitgevers. Het gaat over een heel bijzondere gebeurtenis die ik heb meegemaakt na het overlijden van mijn vader en die mijn wereld zoals ik die tot dan kende – zowel privé als beroepshalve – totaal op zijn kop heeft gezet. Geloofde ik eerst op voorhand niets totdat dit bewezen was, sindsdien geloof ik alles totdat het tegendeel blijkt. Het boek omschrijft hoe ik heel anders uit het rouwproces kwam dan dat ik erin ging en dat mijn vaders dood, hoe intens verdrietig ook, totaal onverwacht hele mooie dingen op mijn pad heeft gebracht. Dit proces van persoonlijke ontwikkeling is ontzettend leerzaam voor mij geweest en heeft me bovenal opnieuw doen kennismaken met mezelf, met hoe ik echt ben. Het heeft uiteindelijk zelfs tevens als katalysator gefungeerd bij mijn beslissing om mijn baan als officier van justitie op te geven en mijn schrijvershart te volgen. Het is een troostrijk en hoopvol stemmend boek dat gaat over een sprookjesachtig waar gebeurd verhaal dat ik graag met anderen wil delen. Het boek ontvangt lovende recensies.

In januari 2015 kwam bij uitgeverij De Fontein mijn debuut uit, Mijn eerste lijk is gelukkig vers, een heel persoonlijk inkijkje in mijn leven als officier van justitie met verhalen uit de spannende wereld van het strafrecht. Dit boek ontving uitstekende recensies, genereerde veel media-aandacht en is inmiddels aan zijn vierde druk toe.

Freelance schrijfactiviteiten

Ik werk op freelance basis voor diverse opdrachtgevers:

  • Chapeau Magazine, het tijdschrift over het goede leven in Limburg en de Euregio
  • philharmonie zuidnederland
  • Slachtofferhulp Nederland, landelijke organisatie die slachtoffers helpt van misdrijven, verkeersongelukken en calamiteiten
  • InspirerendLeven.nl, een online inspiratieplatform voor iedereen die behoefte heeft aan bewustwording, kracht en verbinding
  • WijLimburg, hét toonaangevende platform voor ondernemend Limburg
  • Heart Systems Nederland, een trainingsbureau op vlak van NLP en communicatie met een menselijk gezicht
  • Wonen Meerssen, verhuurder en (her)ontwikkelaar
  • Christie’s Real Estate Maastricht

Tussen september 2012 en januari 2016 ben ik columnist geweest voor het Algemeen Dagblad. Voor deze krant schreef ik wekelijks een column over mijn vorige werk als officier van justitie. Voor Fabulous Mama Magazine heb ik vier artikelen geschreven over jeugdige slachtoffers en daders in het strafrecht.

Voor meer informatie, reviews van mijn boeken en digitale leesfragmenten verwijs ik je graag naar de pagina “Schrijver”, maar je zou ook eens op mijn officiële auteurspagina op Facebook kunnen kijken, die je links onderaan mijn site op de homepage ziet staan: PascaleBruinenOfficial.

Tip: kijk ook eens op mijn websites www.coolcolumns.com (waar vele columns te vinden zijn) en www.cruisecraver.com (een infotainment blog over cruisen). Voor jouw leesgemak vind je op deze site een link naar beide blogs, maar ik ben hiermee uiteraard ook op Facebook te vinden.

Spreker

Naast schrijver ben ik een inspirerende spreker met een passie voor verbinding. Dankzij veel media-ervaring en een representatieve uitstraling ben ik eveneens uitermate geschikt als boegbeeld voor organisaties en bedrijven die ik een warm hart toedraag.

Omdat schrijven een prachtig, maar ook redelijk eenzaam beroep is, combineer ik schrijven met het geven van lezingen. Zo geef ik motivational speeches omdat ik niets zo mooi vind als mensen te inspireren om hun hart te volgen en het beste uit hun leven te halen. Dat doe ik zelf immers ook. Wil je mij als spreker boeken, kun je contact opnemen met sprekersbureaus ZijSpreekt, Speakers Academy of Marjolein Huibers Booking Agency.

Als je nadere informatie wilt over de mogelijkheden, mag je vanzelfsprekend ook rechtstreeks contact met me opnemen via info@pascalebruinen.com. Kijk voor meer details op het menu-item “Spreker”.

Inspirator:

Ik ben altijd op zoek naar de mooie en positieve dingen in het leven; naar berichten die me blij maken of ontroeren; naar datgene wat een glimlach op mijn gezicht brengt. Want: “A smile is the shortest distance between two people.”

Dat kunnen de meest uiteenlopende dingen zijn. Een prachtige foto. Een optimistisch stemmend krantenartikel. Een interview waarin een bevlogen iemand wordt geportretteerd. Een boek dat mijn leven heeft veranderd. Een mooie spreuk. Een liefdevolle actie. Betekenisvolle initiatieven. Een mooi moment van verbinding met een onbekende. Kortom, op deze plek plaats ik alles wat mij inspireert of hoopvol en vrolijk stemt zodat ik deze geluksmomentjes met jullie kan delen.

Ook onder ‘Inspirator’ te vinden: mijn reeks vraaggesprekken getiteld ‘Drijfveren’, waarin ik succesvolle en inspirerende vrouwen en mannen interview. Zo vraag ik hen waaraan zij hun succes te danken hebben, wat hen gelukkig maakt en waar het nu echt om draait in het leven.

roy-wanders-magazine-pascale-bruinen-7144

Foto: Roy Wanders

Jurist:

Na mijn studie Nederlands recht in Nijmegen ben ik twee jaar als docent volkenrecht en recht der internationale organisaties aan de universiteit aldaar werkzaam geweest. Hierna ben ik spoorslags naar Los Angeles vertrokken, waar ik litigation paralegal (assistent-advocaat) werd op een groot advocatenkantoor dat gespecialiseerd was in, hoe kan het ook anders, entertainment law (voor de veertig plussers onder jullie: denk aan de tv-serie “LA Law” maar dan zonder die smakelijke Harry Hamlin).

Na terugkomst uit de city of angels heb ik in Nederland ruim zeven jaar als advocaat gewerkt waarbij de nadruk lag op de letselschadepraktijk. Zodoende heb ik jarenlang slachtoffers van medische fouten, arbeids- en verkeersongevallen en misdrijven bijgestaan.

In 1998 ben ik overgestapt naar het Openbaar Ministerie en werd ik officier van justitie. In die hoedanigheid heb ik talloze verdachten voor de strafrechter gebracht, als vrouwelijk leidinggevende de politie aangestuurd in grote en kleine opsporingsonderzoeken en gezorgd dat ontelbare slachtoffers zich gehoord voelden en hun schadeclaims vergoed hebben gekregen. Mijn professionele affiniteit lag dan ook bij slachtofferzorg, zeden en huiselijk geweld, welke beleidsportefeuilles ik jarenlang heb bekleed.

Per 1 januari 2016 heb ik mijn toga echter definitief aan de wilgen gehangen omdat ik het tijd vond voor een nieuwe stap.

Afbeelding

Na vijfentwintig jaar als juridische professional te hebben gewerkt lonkten andere horizonten.  Ik ben de afgelopen jaren namelijk in een persoonlijk ontwikkelingsproces terecht gekomen dat nieuwe uitdagingen op mijn pad heeft gebracht. Hiermee bedoel ik schrijven, wat voor mij van meet af aan veel meer is geweest dan zomaar een tijdverdrijf. In het begin heeft het vooral gefungeerd als tegenwicht voor alle ellende die ik als officier van justitie tegenkwam. Maar na een tijdje is gebleken dat het schrijven voor mij bovenal een prachtige manier is om verbinding te maken met anderen, iets waaraan ik steeds meer behoefte heb gekregen. Via deze website, mijn blogs en Facebookpagina’s hoop ik dit gevoel van connectie te kunnen versterken.

roy-wanders-magazine-pascale-bruinen-7122

Foto: Roy Wanders

roy-wanders-magazine-pascale-bruinen-7266

Foto: Roy Wanders

Wat je verder nog van me moet weten:

Ik woon samen met een fijne, lieve en zorgzame man met wie ik heel gelukkig ben. Ons gezin telt drie kinderen: ik ben moeder van een zoon en dochter en van een bonuszoon (mijn relatiegeschenk). Inmiddels wonen ze alledrie niet meer bij ons thuis. Gelukkig heb ik het veel te druk om last te hebben van een empty nest syndroom maar dat wil niet zeggen dat ik het niet fijn vind als ze langs komen. Dus lokken we ze geregeld met de belofte van lekker eten (zoons) en gezellig winkelen (dochter, liefst op mijn kosten uiteraard).

Energiek, toegankelijk en empathisch zijn termen die zeker op mij van toepassing zijn. Ik vermijd wollig taalgebruik en hou veel van humor, vooral van zelfspot. Ik vind het fijn om de voortrekkersrol te vervullen want ik heb een bevlogen en dienstverlenende mind-set. Daarnaast beschik ik over veel mensenkennis, kan ik goed luisteren en durf ik me kwetsbaar op te stellen. Omdat ik een royale gunfactor bezit, word ik gelukkig als ik anderen in hun kracht kan zetten. Ik ben graag creatief en innovatief bezig. Boeken in alle soorten en maten verslind ik, want een huis zonder boeken is voor mij als een lichaam zonder ziel. Ik spreek bovendien goed Engels, Frans, Duits en Italiaans en een redelijk woordje Spaans.

Mijn rechtvaardigheidsgevoel is groot.  In mijn leven en werk moet ik altijd het gevoel hebben dat ik iets goeds kan doen voor een ander, op welke wijze dan ook. Mijn motto op dit vlak luidt niet voor niets “Work is love made visible“.

Ik ben iemand die sterk gelooft in de mind-body-spirit connectie. Zakelijk denken en analytisch redeneren zitten dankzij mijn jarenlange juridische ervaring in mijn systeem, maar ik ben tevens een gevoelsmens pur sang. In mij schuilt enerzijds een huismus en anderzijds een reislustig en sociaal gezelligheidsdier. Ik ben ambitieus, maar niet ten koste van alles en zeker niet over de rug van anderen. Ik hou evenveel van de hectiek van een grote stad (waarvan ik energie krijg) als van de serene rust van de natuur (waarvoor ik ontzag heb).

Ik ben, kortom, een vat vol tegenstrijdigheden en daar ben ik trots op.

Een bijzondere gebeurtenis na het overlijden van mijn vader heeft mijn interesse gewekt op het gebied van persoonlijke groei en spiritualiteit. Geloofde ik voorheen nooit iets totdat er keihard bewijs voor was, sindsdien geloof ik alles totdat het tegendeel is bewezen.

Vanwege mijn bijzondere carrièrepad nomineerde het tijdschrift Harper’s Bazaar mij voor de Woman of the Year 2015 Award.

Nieuwsgierig geworden? Neem dan gerust een uitgebreider kijkje op mijn website.

Foto: Suzanne Rensink

Feet on the ground, eyes on the stars.”