Ten thousand flowers in spring, the moon in autumn,

a cool breeze in summer, snow in winter.

If your mind isn’t clouded by unnecessary things, 

this is the best season of your life.

–Wu Men

Dit mooie vers zegt het al: hier vind je mijn sfeervolle seizoensfoto’s die hopelijk een glimlach op je gezicht brengen. Want af en toe hebben we toch allemaal behoefte aan wat afleiding en een moment voor onszelf, nietwaar? Dus kijk en geniet!

THEMA: VOORJAAR

Elk jaar blijft het toch een wonderlijke belevenis. Na maanden van duisternis, kilte, storm, sneeuw, regen, ijzel en een kou die je tot in je botten voelt, is dan ineens dat magische moment aangebroken.

Het gebeurt meestal plotseling. Op een dag kom je buiten en voel je meteen aan: er is iets veranderd. Er zit iets in de lucht, in het licht. Het ruikt ook anders. Er hangt een verwachtingsvolle sfeer buiten, alsof er iets te gebeuren staat. En dat is ook zo.

De vogels hebben dat meestal als eersten in de gaten. Zo viel het mij op dat ik, na maanden van stilte, onlangs al heel vroeg in de ochtend weer wakker werd van het gefluit en getsjilp van vogels. Saillant detail: het was nog aardedonker. Vogels voelen kennelijk gewoon aan dat het voorjaar wordt.

Binnenkort hoop ik weer buiten in de tuin te kunnen zitten. Als ik nu mijn ogen sluit, kan ik bij wijze van spreken in de verte al het vertrouwde belletje van de ijsco-man horen. Maar ook heldere kinderstemmen die opgetogen roepen, het geluid van een stuiterende bal, een buurman die iets aan het timmeren is, een blaffende hond. Iedereen gaat weer lekker buiten aan de slag  en dat is heerlijk, zeker na zo’n lange periode van gedwongen binnen zitten. Ik durf zelfs te beweren dat het voorjaar zo’n extatisch gevoel oproept omdát we zo lang onder ons herfstig en winters kluizenaarschap hebben moeten lijden. Ik meen zeker te weten dat we de seizoenen, ja zelfs de regen, zouden gaan missen als we altijd mooi weer zouden hebben. Afwisseling tussen warme en iets warmere dagen wordt namelijk al snel stomvervelend.

Het ontluikende groen in onze tuin zal al snel weer pijn doen aan mijn ogen, de hosta’s zullen zienderogen groeien en de magistrale magnolia even verderop staat op springen om al haar roze en witte pracht te tonen.

Ja, het is nu officieel.

Het is voorjaar!