Ten thousand flowers in spring, the moon in autumn,

a cool breeze in summer, snow in winter.

If your mind isn’t clouded by unnecessary things, 

this is the best season of your life.

–Wu Men

Dit mooie vers zegt het al: hier vind je mijn sfeervolle seizoensfoto’s die hopelijk een glimlach op je gezicht brengen. Want af en toe hebben we toch allemaal behoefte aan wat afleiding en een moment voor onszelf, nietwaar? Dus kijk en geniet!

THEMA: WINTER

Dit seizoen roept heel uiteenlopende emoties op; of je haat het of je bent er gek op. Tot de eerste categorie behoren de mensen die spekgladde wegen, glibberige stoepen en vuile sneeuw kunnen missen als de spreekwoordelijke kiespijn. En dan heb ik het nog maar niet over andere vervelende en gevaarlijke seizoensbijkomstigheden zoals ijzel, mist en strenge vorst. Of de kille en gure dagen waarop het nauwelijks licht lijkt te worden. Of de snel invallende duisternis.

Onder de tweede categorie vallen al degenen die niet kunnen wachten om de ijzers eindelijk onder te kunnen binden, die dolgraag warme chocomel en snert nuttigen en die willen rondstappen in sprookjesachtige landschappen die zo uit een Anton Pieck tekening lijken te zijn gekomen.

Ik denk dat zelfs de winterhaters stiekem moeten toegeven dat er weinig mooier is dan een stralend zonnige winterse dag in een witte wondere wereld. Het moment waarop je ‘s ochtends de gordijnen open trekt om tot je verbazing te constateren dat alles geluidloos is bedekt met een zacht tapijt in de kleur van de onschuld heeft iets magisch. Want dat vind ik het prachtige aan sneeuw; je hoort het niet vallen. Ineens is het er. Ieder blaadje, ieder takje, ieder sprietje, al is het nog zo klein, is voorzien van een poederig wit laagje.

Ik hou er van dikke sneeuwvlokken te zien neerdalen vanuit die vreemd gekleurde hemel, hoogzwanger van kristallen. Het heeft iets feestelijks, deze ijskoude confetti.

Het moment waarop je naar buiten gaat en als eerste voetstappen zet in die maagdelijke wereld heeft altijd iets betoverends. Net als de kleine wolkjes die je warme adem maakt in de knisperende buitenlucht. En dan die stilte…Verse sneeuw is de geluiddemper van Moeder Natuur. Alles lijkt even tot stilstand te komen, alles lijkt net even mooier.

Met de discussie over de klimaatverandering en warmterecords nog vers in het geheugen, zou het zomaar kunnen dat echte winterse dagen in Nederland op termijn tot het verleden gaan behoren of in ieder geval een stuk schaarser worden.

Daarom vind je hier foto’s van dit mooie seizoen uit voorgaande jaren. Maar wie weet kunnen we de komende weken ook in het echt gaan genieten van ouderwetse winterse tafereeltjes.

© Pascale Bruinen