Praktische tips om je levensdoel te vinden

Alle mensen zijn, bewust of onbewust, op zoek naar zingeving. Soms duurt deze queeste een leven lang, anderen vinden hun levensdoel al eerder. Vaak gebeurt dat tijdens een diepe persoonlijke crisis zoals een ernstige ziekte, ontslag, echtscheiding of het verlies van een dierbare. Ik heb dit laatste ervaren na de dood van mijn vader eind 2012. Ik had nooit kunnen bevroeden dat zo’n intens verdriet uiteindelijk zo’n mooie gebeurtenissen in gang zou zetten die mij uiteindelijk op mijn huidige pad hebben gebracht. Achteraf heb ik pas gezien dat elke crisis eigenlijk een spirituele groeispurt is. Het is dus vooral een kwestie van a. (h)erkennen dat je in zo’n diepe crisis zit (niet zo moeilijk) en b. jezelf vervolgens de vraag stellen waar jouw persoonlijke groei binnen deze crisis zou kunnen zitten en daar een eerlijk antwoord op geven (best wel moeilijk). Dat vergt bewustwording en zelfreflectie. En dan hebben we nog een heel klein percentage mensen dat van kinds af aan al met jaloersmakende zekerheid weet wat hen hier op aarde te doen staat en dit pad in één rechte lijn naar hun lotsbestemming volgen.

Velen van jullie weten dus (nog) niet wat jullie levensdoel is. Om daarachter te komen, heb ik een aantal praktische tips.

  1. Ga op mentale ontdekkingsreis en stel jezelf een aantal vragen. Waar beleef je het meeste plezier aan? Wat doe je het liefst als je vrije tijd hebt? Wat voor kind was je? Speelde je graag buiten of was je juist liever binnen eindeloos aan het tekenen? Welke tijdschriften en boeken heb je op je salontafel liggen? Waarover word je door anderen om advies gevraagd? In welke activiteit kun je je helemaal verliezen?
  2. Koop zelfhulpboeken, spreek met zoveel mogelijk uiteenlopende mensen en hou je oren en ogen wijd open voor nieuwe . belevenissen. Mijn ervaring is dat je van iederéén waardevolle levenslessen kunt leren of adviezen kunt krijgen die je op het juiste spoor zetten. Misschien wel juist van diegenen van wie je het het minst verwacht. Stel je dus open.
  3. Omarm je gevoelens van onzekerheid. Weet dat onzekerheid bij deze ontdekkingsfase hoort en dus volstrekt normaal is. Beschouw het niet als iets bedreigends maar juist als iets positiefs. Onzekerheid is namelijk ook een nieuwe kans om zaadjes tot bloei te laten komen.
  4. Probeer nieuwe hobby’s uit, ga naar lezingen, volg een (online) cursus of workshop.
  5. Ruim meer tijd in voor die dingen waar je blij van wordt en minder voor wat je belast. Laat je daarbij leiden door je gevoel.
  6. Tijdens je zoektocht is ontdekken wat je (zeker) niet wilt even belangrijk als weten wat je wel wilt.
  7. Wees flexibel. Ga mee met de flow. Laat je verwachting los dat jouw levensdoel slechts op één bepaalde manier en liefst meteen helder moet worden. Ontwikkel in plaats daarvan het vertrouwen dat je levensdoel vanzelf duidelijk zal worden.
  8. Zolang je nog niet weet wat jouw levensdoel is, zou je er voor kunnen kiezen om iets te gaan doen dat meerwaarde heeft voor anderen. Uit onderzoek blijkt dat dit je levensgeluk vergroot. En wie weet brengt het je op een idee.
  9. Trap niet in de val van perfection paralysis: ‘als ik het niet perfect kan doen, doe ik het liever helemaal niet’. Als je denkt dat je in de goede richting zit, begin dan gewoon en zie wat je dat oplevert. Je kunt altijd bijsturen.
  10. Geef jezelf geen deadline voor het vinden van je levensdoel want dat voert de druk alleen maar nodeloos op. Je levensdoel vinden is immers een proces dat je liefst zo frank en vrij mogelijk doorloopt. Bedenk: als je troebel water met rust laat, wordt het vanzelf helder.

Deze tien tips kunnen je zeker helpen om dichterbij jouw reden van bestaan te komen. Maar tip nummer elf is de belangrijkste van allemaal:

11. Alle betekenisvolle verandering, dus ook het vinden van je levensdoel, begint vanuit je authenticiteit: jezelf aan anderen durven laten zien zoals je echt bent, diep van binnen, op een natuurlijke, oprechte, spontane en open manier. Dat vergt een bepaalde mate van moed en van ongevoeligheid voor de angst om veroordeeld te worden door anderen. Niet gemakkelijk om in praktijk te brengen, maar wel mogelijk.

Dus probeer deze tips eens uit en laat jezelf daarbij steeds een beetje meer zien aan de wereld.

Je zult ervoor beloond worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.