Oei, ik groei! (2)

Als je midden in een groot veranderingsproces zit, of dit nou op het persoonlijke vlak is, in de relatiesfeer of op je werk, kan dit behoorlijk bedreigend aanvoelen. Zekerheden zijn aan het schuiven en het is nog ongewis wat er aan de andere kant op je wacht. Je kunt dit vergelijken met hoe een kuikentje zich moet voelen vlak voordat het uit het ei komt: juist op het moment dat het geen ruimte meer heeft om te groeien en het benauwd en hongerig is, breekt de schaal open en wordt het geboren.

Lifecoach en auteur Martha Beck onderscheidt vier fases van transitie. De eerste is die van dood en wedergeboorte. Hier gebeurt iets waardoor je niet langer de persoon kunt zijn die je was. Dus rouw je om je oude leven en begin je langzaam je nieuwe wereld te onderzoeken.

In de tweede fase, dreaming and scheming genoemd, maak je een blauwdruk voor alles wat je in je nieuwe leven wilt. Deze periode begint met een puur innerlijke visie die langzaam over gaat in handelingen. Je zult zien dat je in deze fase steeds vaker tips en suggesties krijgt over hoe jouw toekomst eruit zal zien. Je voelt je hoopvol, vrolijk en creatief. Je droomt over hoe je nieuwe leven er uit zal zien. Als je je droom in deze fase toevertrouwt aan mensen uit je omgeving, kun je van hen de volgende reacties krijgen: ‘Ben je helemaal gek geworden?’, ‘Alsof jij zo’n talent hebt!’, ‘Dat lukt je nooit’ of ‘Dream on, ha ha ha!’. Martha noemt deze personen de dream dashers oftewel mensen die andermans dromen graag afkraken. Haar advies? Jouw dromen komen pas uit als je hun vooroordelen niet gelooft maar juist afwijst. Je droom of je doel opschrijven helpt trouwens ook; ons brein maakt dan een ‘zoekopdracht’ aan die ervoor zorgt dat je onderbewustzijn alert wordt op alles wat je hoopt te vinden.

Fase drie is de fase in de cyclus van verandering die nogal eens frustrerend kan zijn. Hier probeer je je plannen die je in fase 2 hebt gemaakt uit en kom je er nogal eens achter dat ze in de praktijk niet werken. Dit kan langer duren en is dus een kwestie van volhouden. Het helpt als je taken die veel te groot lijken uiteen laat vallen in mini stukjes. Zo kun je telkens kleine stappen zetten die je uiteindelijk ook daar brengen waar je moet zijn. Maar vergis je niet: in deze fase moet je ook gewoon keihard werken voor je droom. Maar omdat je doet wat je het allerliefste doet, zul je lange dagen maken zonder dat je dat doorhebt.

De laatste fase tenslotte markeert de overgang naar een nieuwe realiteit, de fase waarin je dromen eindelijk uitkomen en je de tijd kunt nemen om te genieten van je harde werken. Dit is de fase die Martha Beck the promised land noemt. Hier aangekomen kun je wat gas terugnemen. Je kleine stapjes zullen stilaan steeds groter en gemakkelijker worden. Blijf vertrouwen hebben in jezelf. Gun het jezelf echte blijdschap en trots te voelen over wat je hebt bereikt. Maar realiseer je ook dat niets voor altijd is.

Of, om in de woorden van Martha Beck te blijven: ‘Change is the one constant feature of human life. Security lies in adapting to constant change. You and I and everything in our environment are continously, permanently, relentlessly in transition. People who refuse to change are stagnant and old by their twenties. People who actually pursue change are like flowing water, forever refreshed and refreshing’. 

Als je dat, samen met dat beeld van het kuikentje, maar voor ogen houdt, komt alles uiteindelijk goed.

Want iedere barst in je omhulsel is ook een opening naar een nieuw begin.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.