Vijf sterren voor ‘Zelfherstel van binnenuit’!
Dankbaar om te zien dat lezers mijn nieuwste boek ‘Zelfherstel van binnenuit’ op bol.com waarderen met vijf sterren!
Een van die lezers die het boek weten te waarderen, is huisarts Dick Kruijthoff. Hieronder vind je zijn review:
‘Dit boek is een uitzondering op de regel dat boeken over gezondheid saai en lastig leesbaar zijn. Van begin tot eind is ‘Zelfherstel van binnenuit’ vlot geschreven en ook heel begrijpelijk. Het blijft steeds boeien. Dat heeft zeker ook te maken met de overzichtelijkheid en de vele persoonlijke tinten. Er is een voortdurende afwisseling van duidelijke tekst met korte heldere verwijzingen naar wetenschappelijke onderzoeken. Daarnaast verheldering aan de hand van persoonlijke verhalen van mensen en het eigen autobiografische verhaal. Dat laatste met name leest als een korte roman binnen het boek. Met interessante beschrijvingen over de verschillende dokters, die zij ontmoet. In positieve zin de heldere uitleg die zij krijgt voor haar operatie en hoe belangrijk dat is als voorbereiding op wat volgt. In negatieve zin de keerzijde van de digitalisering, artsen die nauwelijks oogcontact maken met hun patient, maar des te meer met het computerscherm. Ook is er verbazing dat medici zich zelden afvragen waarom dingen lopen zoals ze lopen. Kennelijk wordt verwondering bedolven onder een overdaad aan medische kennis.
Het centrale thema van het boek, namelijk het belang van een positieve mindset bij de behandeling en het voorkomen van ziekten, is belangrijke kennis voor iedereen. Vaak wordt gehamerd op niet roken, bewegen, voeding en zo meer, maar wordt vergeten hoe belangrijk je eigen mentale welbevinden is. Met een heel groot effect op levensverwachting en kwaliteit van leven. Daarbij werkt Pascale Bruinen een aantal bekende en belangrijke thema’s als zelfvertrouwen en compassie uit, maar ze benoemt ook de waarde van mooie begrippen als vergevingsgezindheid en mildheid (voorzichtig met je oordeel). Vooral die laatste twee krijgen in onze samenleving niet (meer) de aandacht die ze verdienen.
Enige kanttekening gaat over de grenzen van de behandelmethodes, die worden voorgesteld. Mentale technieken voor een andere mindset zijn zeker belangrijk en bij artsen onvoldoende bekend. Maar ook daar zijn er beperkingen. Iedere huisarts kent positieve, optimistische en gezond levende mensen, die toch worden getroffen door een ernstige ziekte. Het leven loopt soms anders dan verwacht. Alhoewel deze relativering in het boek op een enkele plaats wordt genoemd had dit meer gemogen, bijvoorbeeld door een verhaal weer te geven van iemand waarbij het inderdaad anders loopt.
Desalniettemin beschrijft het boek op een begrijpelijke en tegelijk onderbouwde manier het grote belang van een positieve mindset voor de eigen gezondheid. En kennis van placebo en nocebo zou voor iedereen, artsen incluis, ‘gesneden koek’ moeten zijn. Als huisarts kom ik die effecten dagelijks tegen: iemand met vertrouwen in de dokter en diens behandeling knapt over het algemeen veel sneller op dan degene die een bijsluiter bij de medicijnen van voor tot achter spelt en iedere bijwerking bij zichzelf meent te herkennen. Wat dat betreft zou hier middels goede voorlichting en uitleg en met een luisterend oor grote gezondheidswinst zijn te behalen. Wat dat betreft geeft Pascale Bruinen als niet-medicus op indrukkende wijze woorden aan een nog grotendeels onontgonnen terrein. En om positief en optimistisch af te sluiten: er valt nog heel wat te winnen!’
Nieuwsgierig?
Klik dan hier voor een leesfragment!