Het was me het jaartje wel…

Er valt genoeg negatiefs te benoemen over het jaar dat ten einde loopt maar dat ga ik niet doen.

Veel liever kijk ik terug op alle mooie dingen die ik in 2021 op professioneel vlak heb mogen meemaken.

De eerste twee maanden van 2021 heb ik de laatste hand gelegd aan mijn derde boek, ‘Zelfherstel van binnenuit. Optimaliseer je gezondheid met je gedachten, gevoelens en overtuigingen’. Een gigantische klus waarmee ik feitelijk al jaren geleden was begonnen toen ik mij ben gaan verdiepen in de wetenschappelijke onderbouwing van de biologische effecten die je mindset heeft op je fysieke en mentale gezondheid alsmede op je levensverwachting. Al schrijvende vloog de tijd voorbij. Op 1 maart 2021 was de deadline, op 28 februari heb ik mijn manuscript ingeleverd.

De maanden erna stonden in het teken van het redactieproces van het boek en van het voorbereiden van de boekpresentatie. Tegelijkertijd nam de Academie voor Zelfherstel ook veel van mijn tijd in beslag.

Het hoogtepunt van het jaar was voor mij op 8 juni toen mijn boek bij AnkhHermes is uitgekomen. De boekpresentatie in Boekhandel Dominicanen, op 12 juni, mocht gelukkig live plaatsvinden en werd dankzij alle dierbare aanwezigen een onvergetelijke en prachtige avond. Inmiddels mag het boek zich verheugen in een groeiende belangstelling vanuit de medische wereld en wordt het gewaardeerd met vijf sterren op bol.com.

Pascale Bruinen: Boekpresentatie ‘Zelfherstel van binnenuit’

Pascale Bruinen: Boekpresentatie ‘Zelfherstel van binnenuit’

Pascale Bruinen: Boekpresentatie ‘Zelfherstel van binnenuit’

Een van de mooiste boekreviews kwam van Hans Peter Jung, huisarts en samen met Machteld Huber en Karolien van den Brekel-Dijkstra co-auteur van het ‘Handboek positieve gezondheid in de huisartspraktijk’:

‘Het boek van Pascale heeft erg veel indruk op mij gemaakt, vooral de integere manier waarop zij een zeer complex onderwerp heeft weten uit te werken. Ik heb het boek ook van A tot Z gelezen. Ik vind het een geweldig boek. Ik denk dat heel veel mensen en wat aan kunnen hebben. Ik laat mijn patiënten ook het boek lezen. En er is een patiënt in het bijzonder die mij diep geraakt heeft. Een jonge student die twee keer Covid gehad heeft en ongelofelijk moe daarvan geworden is (long Covid). Zijn wereld stortte in. Hij kon zijn stage niet meer doen, hij moest zijn studie stoppen (…). Hij werd angstig. Hij kwam op het spreekuur en ik zei ‘Ga het boek van Pascale maar eens lezen’. Hij heeft dat gedaan. Ik zag hem twee weken geleden op het spreekuur en ik zag een heel ander mens. Veel ontspannener. Hij is dagelijks gaan mediteren. Hij deed ook een hele bijzondere uitspraak die ik heb opgeschreven. Hij zei: ‘Een dag niet een positieve visualisatie gedaan, is een dag niet gerevalideerd’. Ik vind dat zo bijzonder voor zo’n jonge vent. Hij heeft nu weer grip op zijn leven. Uit het boek vind ik met name het aanspreken van de veerkracht van mensen heel erg krachtig. Dit sluit heel erg aan bij positieve gezondheid: zelf de regie nemen. Ook de visualisaties vind ik heel krachtig. Ze helpen mensen om het positieve te zien.’

Een ander hoogtepunt was de publicatie van de Engelse vertaling van mijn tweede boek, ‘Het jaar van de uil’. Het e-book van ‘The year of the owl’ is inmiddels verkrijgbaar bij amazon, bol.com en Kobo Plus.

De zomermaanden werden benut om het boek te promoten en om de Academie voor Zelfherstel uit te breiden. Zo kwam dit jaar de webshop van de Academie voor Zelfherstel online met daarin vele zelfherstelproducten zoals geleide visualisaties, sets affirmatiekaartjes, Moonbird (een apparaat dat je helpt om optimaal te ademen) en inspirerende boeken. Daarnaast is de database fors uitgebreid met nieuwe zelfherstelinterventies- en thema’s.

Ten slotte mocht de Academie nieuwe aanbieders en prachtige samenwerkingspartners als Sevagram, Medisch centrum MDC Wel, Holland Fit, Toon Hermans Huis Roermond, Vitaliteitsmakelaars en Zindividu verwelkomen.

Het was ook het jaar waarin weer live evenementen af en toe mogelijk waren. Ik kijk terug op twee mooie lezingen over ‘Zelfherstel van binnenuit’ die ik afgelopen najaar mocht geven; eentje voor Zindividu, een stichting die kankerpatiënten en hun naasten ondersteunt, en eentje voor het Toon Hermans Huis in Roermond. Ook heb ik weer individuele Mind Boost Sessies mogen geven, zowel live als online. Enorm dankbaar werk waar ik heel veel energie van krijg!

Het hele jaar door heb ik eveneens talloze online overleggen gehad met inspirerende mensen die ieder op hun eigen unieke manier de wereld gezonder en mooier maken. Heel fijn en hoopvol om te zien hoeveel gelijkgestemden er zijn!

Een ander hoogtepunt was dat ik op 15 december te gast mocht zijn bij het Gezondheidscafé van de stichting ‘Wat kies jij?’, een bevlogen club mensen onder leiding van ‘gezondheidsmaker’ Caroline Kortooms die zich samen met vele medewerkers ten doel heeft gesteld om Noord-Limburg in 2025 te hebben omgevormd tot de gezondste regio. Het was een heel inspirerende avond, zeker ook dankzij Hans Peter Jung en zijn gloedvol pleidooi voor positieve gezondheid.

Terugkijkend ben ik een zeer bevoorrecht mens.

Dus dankjewel 2021.

Jij was een jaar om nooit te vergeten.