Terugblik op gastles HAS Venlo

Gisteren mocht ik een gastles getiteld ‘Mind Matters’ verzorgen voor de eerste- tot en met vierdejaarsstudenten van de opleiding ‘Healthy Living’ aan de HAS Venlo.

In een goed gevuld auditorium heb ik de studenten laten kennismaken met de verstrekkende biologische effecten van hun mindset en overtuigingen, de mechanismes achter het placebo- en nocebo-effect en hersentraining door middel van meditaties, affirmaties en visualisaties.

Aan bod kwamen onder meer de vele gezondheidsvoordelen van meditatie, de rol van affirmaties om je overtuigingen te veranderen en visualisatie als effectief instrument om gezondheid te bevorderen, sportprestaties te verbeteren en doelen beter binnen bereik te krijgen.

Tussendoor hebben de studenten geoefend hoe ze een negatieve gedachtespiraal (piekeren!) kunnen doorbreken en hebben ze tijdens een meditatie aan den lijve ervaren hoe ontspannend het is om hun ogen te sluiten en hun ademhaling te vertragen.

Met deze gastles heb ik de studenten willen uitnodigen om de eigen regie te nemen als het gaat om hun gezondheid. Want leren hoe ze aan ‘geestelijke hygiëne’ kunnen doen, veerkracht en vertrouwen kunnen kweken en mentale rust kunnen vinden is noodzakelijk als ze lichamelijk gezond en in balans willen blijven.

Veel dank aan docente en opleidingscoördinator Carmen Houben en opleidingsassistente Mariël Scherpenzeel voor de organisatie, ik vond het ontzettend leuk om te mogen doen!