Terugblik op symposium ‘Leefstijl als medicijn bij diabetes. Een kwestie van gedrag?’

Gisteren heb ik in het sfeervolle Royal Theater in Heerlen het symposium ‘Leefstijl als medicijn bij diabetes. Een kwestie van gedrag?’ bijgewoond, perfect georganiseerd en verzorgd door de Open Universiteit en de Bas van de Goor Foundation.

Wetenschappers, zorgprofessionals, coaches en ervaringsdeskundigen gingen geanimeerd met elkaar in gesprek over dit belangrijke onderwerp. Ook leuk om daar een aantal bekenden tegen te komen zoals hoogleraar levenslooppsychologie aan de Open Universiteit Prof. dr. Nele Jacobs en levenslooppsychologe en Life & Wellbeing Coach Nancy Gheysens. Nancy is als aanbieder verbonden aan de Academie voor Zelfherstel. Hieronder sta ik (rechts) met Nancy (links) samen op de foto.

Dagvoorzitter dr. Marjan Nijkamp loodste iedereen op een hele prettige en vakkundige wijze door de diverse onderwerpen.

Onderonsje met Marjan Nijkamp

Prof. dr. Erik Scherder verzorgde een heldere en uiterst bevlogen bijdrage over de relatie tussen bewegen en hersengezondheid. Voorafgaand aan de start van het symposium heb ik hem een exemplaar van ‘Zelfherstel van binnenuit’ overhandigd (op zijn verzoek gesigneerd) en heb ik deze gelegenheid ook benut om met hem op de foto te gaan!

Wim Tilburgs van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn vertelde zijn indrukwekkende verhaal over hoe hij dankzij een gezonde leefstijl diabetes type 2 heeft overwonnen.

Prof.dr. Ingrid Steenhuis nam iedereen mee in de uitdagingen van duurzame gedragsverandering, terwijl dr. Trijntje Völlink samen met praktijkondersteuner Manja Schroen alle aanwezigen terecht voorhielden dat we moeten motiveren in plaats van instrueren als we mensen tot gezonde actie willen aanzetten.

Dankzij het aanstekelijke enthousiasme van drs. Saïda Assagraui kwamen alle aanwezigen tussen de presentaties door lekker in beweging met diverse oefeningen. Wat een heerlijk actief intermezzo!

Tijdens het tafelgesprek in blok 1 ‘Gezonde leefstijl: het nieuwe normaal’ kreeg ik van Marjan Nijkamp de gelegenheid om iets te vertellen over de thema’s van mijn boek ‘Zelfherstel van binnenuit’.

Bij die gelegenheid heb ik benoemd dat wetenschappelijke studies aantonen dat een positieve mindset je gezondheid bevordert, terwijl een negatieve mindset – piekeren, catastroferen, negatieve overtuigingen en emoties koesteren – je gezondheid juist beschadigt. Dat heeft alles te maken met chronische stress. Uit onderzoek blijkt dat chronische stress een belangrijke oorzaak is van diabetes type 2. Tegelijkertijd is het een van de meest onderbelichte oorzaken. En dat terwijl het een van de grootste kwalen van deze tijd is, gelet op de slechte mentale gezondheid van onze jongeren en werknemers (bijvoorbeeld in de zorg), de burn-out epidemie en structurele overbelasting. Bovendien is de rode draad uit wetenschappelijke studies dat mensen nog zo gezond kunnen eten en bewegen, maar als ze dit doen vanuit een negatieve mindset kan deze laatste de positieve leefstijlkeuzes zelfs in effect overrulen.

Gelukkig kunnen we leren om meer positieve emoties en overtuigingen te gaan koesteren. Want positieve emoties dempen de schadelijke gevolgen van chronische stress. Daarnaast zou bewuste dagelijkse ontspanning middels meditatie een topprioriteit van ons allemaal moeten zijn. Regelmatige meditatie zorgt voor ontspanning (relaxation response), vermindert insulineresistentie, doet de amygdala (het angstcentrum in het brein) fysiek krimpen en zorgt voor een verdikking van de prefrontale cortex, het gebied waar onder meer je concentratie en relativeringsvermogen zitten. Dankzij neuroplasticiteit (de natuurlijke aanpassingsmogelijkheid van je hersenen) zorgt regelmatige meditatie dus voor minder angst- en paniekgevoelens en minder depressieve gevoelens, meer geluksgevoelens, meer kalmte en een grotere veerkracht. Inmiddels zijn er tienduizenden wetenschappelijke studies naar meditatie gedaan en die laten een hele reeks van geestelijke en lichamelijke gezondheidsvoordelen zien. Niet voor niets schrijven artsen van o.a. de Mayo Clinic en Harvard Medical School in de Verenigde Staten meditatie allang voor ‘op recept’ aan hun patiënten. Vandaar ook Pascale’s pleidooi voor een Deltaplan Geestelijke Hygiëne, want net zoals we aan lichamelijke hygiëne doen door dagelijks te douchen en tanden te poetsen zouden we dagelijks goed moeten zorgen voor onze geest.

Geheel volgens het principe van ‘practice what you preach’ werden er tijdens de pauzes fabelachtig lekkere én gezonde hapjes geserveerd. Ook de catering verdient dus een groot compliment!

De hoogst originele en hilarische afsluiting van deze geweldige middag werd verzorgd door de Heerlense dichter Merlijn Huntjens. Wát een talent, ongelofelijk knap hoe hij het besprokene van de middag heeft weten om te zetten in onnavolgbaar grappige bespiegelingen die in een rap tempo voorbij kwamen. Zalig en gezond om zo onbekommerd te kunnen lachen!

Veel dank aan alle organisatoren, onder wie Milou Ros. Het was in alle opzichten een zeer geslaagde middag!