Operatie? Optimale voorbereiding = achteraf minder pijn en sneller herstel

Op 16 september 2016 word ik geopereerd aan iets groots in mijn buik waarvan artsen niet weten of het goed- of kwaadaardig is totdat ze me open maken.

Flashback naar 1 september 2016 als ik dit nare nieuws ineens vanuit het niets te horen krijg. Na een eerste rustige reactie – waarin ongeloof overheerst – raak ik heel gespannen bij de vraag ‘wat als…?’ Plotseling voel ik me heel alleen. Alsof ik in een gammel bootje zit dat losgeslagen is van het anker en steeds verder wegdrijft, de woelige zee op. Ondertussen gaat de veilige kust, waar iedereen vrolijk doorgaat met zijn leven, steeds verder uit het zicht. Een toenemend gevoel van angst en ongerustheid overvalt en verlamt me.

Eén ding weet ik zeker: zo wil ik niet de operatiekamer in gaan. In plaats daarvan wil ik ontspannen, optimistisch en vol vertrouwen de ingreep ondergaan. Maar hoe bereik je dat als ook nog iedereen om je heen bang en gestrest is? Het antwoord: naar binnen keren en gaan focussen op de beste mogelijke uitkomst. Hiervoor gebruik ik hersentraining in de vorm van dagelijkse meditaties, dagelijkse affirmaties oftewel positieve krachtspreuken waarbij ik me intensief inprent dat de uitkomst goed is, ik na de operatie geen pijn heb en heel snel herstel en dagelijkse levendige visualisaties waarbij ik de perfecte afloop bij herhaling beeld voor beeld voor me zie in mijn geest.

Dit ‘binnenwerk’ ondersteun ik met ‘buitenwerk’ zoals liefdevolle zelfzorg, wandelen, sporten, gezond eten en afspreken met mensen van wie ik veel positieve energie krijg. En het werkt want dag na dag voel ik dat ik meer vertrouwen krijg, grotere ontspanning aanboor en optimistischer ben. Ik ervaar oprechte gevoelens van vreugde en dankbaarheid.

Hier zie je me tijdens een wandeling op 9 september 2016, 1 week voor mijn operatie

Op de dag van mijn operatie ben ik zelfs echt vrolijk bij het idee dat het nu eindelijk echt gaat gebeuren, zoals je ook kunt zien op de foto van mij hieronder in de holding (de ruimte waar je moet wachten vlak voordat je de operatiekamer in gaat).

Gelukkig krijg ik de best mogelijke uitslag. Maar het meest bijzondere is dat ik achteraf, als de verdoving van de operatie is uitgewerkt, helemaal geen pijn heb. Na mijn ingreep hoef ik dan ook geen enkele keer op de morfinepomp te drukken, ik heb zelfs nog geen paracetamol nodig. En dat terwijl de anesthesist vooraf had geadviseerd om naast de morfinepomp ook een slangetje in mijn rug te plaatsen om extra verdovingsvloeistof te kunnen bijspuiten.

Als ik op de uitslaapkamer wakker word, heb ik honger en voel ik me hartstikke goed, zoals je hieronder kunt zien.

Ook kan ik binnen een paar dagen al mijn dagelijkse activiteiten weer oppakken (behalve krachttraining die echt niet mag in verband met het litteken) in plaats van binnen de voorspelde 6 tot 8 weken.

Deze gebeurtenis activeert mijn academische nieuwsgierigheid en is voor mij het startsein om jarenlang de wetenschap achter deze fenomenen te bestuderen. Al deze kennis en mijn persoonlijke ervaring heb ik gebundeld in mijn boek ‘Zelfherstel van Binnenuit’ en deel ik in mijn lezingen, workshops en coaching.

Wacht jij nu op een operatie en wil jij ook leren hoe je jezelf optimaal daarop kunt voorbereiden, kom dan op zaterdag 2 december a.s. van 14.00 -14.45 uur naar mijn gratis lezing ‘Zelfherstel van Binnenuit: optimale mentale voorbereiding op je operatie’ in Medisch Centrum WEL, Oranjeplein 201 in Maastricht.

Want je hebt meer invloed op je pijn en herstel na een operatie dan je denkt!

Aanmelden voor gratis lezing via info@academievoorzelfherstel.nl

NB: sharing is caring dus als je iemand kent die dit bericht goed kan gebruiken, stel ik het op prijs als je dit deelt.

#zelfherstelvanbinnenuit #mentaleprehabilitatie #meditaties #affirmaties #visualisaties