Terugblik op lezing ‘Zelfherstel van Binnenuit’ voor Rechtbank Limburg

Op dinsdag 7 november 2023 ben ik een paar uurtjes terug geweest op mijn voormalige werkplek, de rechtbank in Maastricht. Dit keer niet meer als openbaar aanklager van het Openbaar Ministerie, maar in de hoedanigheid van spreker vanuit de Academie voor Zelfherstel over gezondheidsbevordering door mindsetoptimalisatie.
Gedurende 90 minuten mocht ik het aanwezige publiek en het publiek dat op locatie Roermond en elders naar de livestream keek achtereenvolgens meenemen in mijn eigen persoonlijke verhaal, de biologische effecten van mindset en chronische stress, de enorme invloed die overtuigingen hebben op gezondheid en levensverwachting, het placebo- en nocebo-effect en wat hersentraining in de vorm van regelmatige meditaties, affirmaties en visualisaties voor verschil kan maken als het gaat om voorbereiding op een operatie of medische behandeling zoals chemotherapie en bestraling en het ombuigen van negatieve overtuigingen.
De lezing was interactief zodoende hebben de deelnemers onder meer twee aan twee een oefening gedaan die bewezen effectief is om een negatieve gedachtespiraal te doorbreken. Daarnaast hebben ze ook een geleide meditatie en visualisatie gedaan. Tijdens die momenten kon je een speld horen vallen in de ruimte. Her en der verscheen er ook een zachte glimlach op het gezicht. Zo mooi om mee te mogen maken…
Ik dank Rachel Knel hartelijk voor de uitnodiging en alle werk rondom het organiseren van deze lezing. Ik kijk terug op hele prettige gesprekken! Dank ook aan Gerard Anthonio voor alle technische ondersteuning en aan Ad Matheeuwsen voor de praktische voorbereidingen ter plekke. Tot slot ook dank aan Ruud Lichtenberg voor zijn leuke introductie! In 2015 heeft hij namelijk mijn debuut, ‘Mijn eerste lijk is gelukkig vers’, gelezen dat een heel persoonlijk inkijkje geeft over mijn waargebeurde avonturen als officier van justitie. Zodoende had hij al het idee dat hij mij redelijk goed kende voordat we ons ooit persoonlijk hadden ontmoet.