Mijlpaal! Samenwerking Spine Team MUMC+ met Academie voor Zelfherstel!

Mooi nieuws! De door mij ontwikkelde breintraining wordt als zodanig veelbelovend ervaren dat er onlangs een pilot is gestart waarbij het Spine Team van het MUMC+ angstige patiënten die een operatie moeten ondergaan naar mij doorverwijst voor mentale prehabilitatie. Dr. Mark van den Boogaart, prof.dr. Paul C Willems, MD, PhD en dr. Eva Jacobs van het Spine Team gaan deze pilot coördineren.

De eerste patiënte van deze proef moest onlangs voor de tweede keer wervelkolomchirurgie ondergaan. Tijdens haar eerdere operatie was ze extreem angstig en gespannen geweest. Ze had toen veel pijn gehad en haar herstel was moeizaam verlopen. Na uitleg door de arts wat hersentraining kon opleveren was ze daarvoor dan ook heel gemotiveerd.

In zes online coaching sessies heb ik deze patiënte optimaal mentaal voorbereid op haar ingreep. Tijdens de gehele duur van het coaching traject heeft zij al het geleerde intensief geoefend. Toen het moment van haar operatie daar was, ging ze volledig ontspannen, vol vertrouwen en uiterst positief de operatiekamer in. Na haar operatie kon ze soepel uit bed stappen, stond ze mooi rechtop en kon ze de pijnstilling al snel voor een deel afbouwen. Daarnaast verliep haar herstel zo goed, dat ze drie dagen eerder naar huis mocht. Volgens orthopedisch chirurg dr. Van den Boogaart was het een ‘ongelofelijk verschil’ met de vorige keer.

Dit zijn resultaten die ik elke patiënt maar zeker ook elke arts gun. Nog los van de aanzienlijke zorgkostenbesparing die hiermee bereikt kan worden.

En dan te bedenken dat het allemaal begonnen is toen ik in 2016 zelf plotseling een zware buikoperatie moest ondergaan. Destijds heb ik mezelf optimaal daarop voorbereid door verschillende mind-bodytechnieken op een specifieke manier met elkaar te combineren. Tot verbazing van mezelf én van mijn artsen bleek ik achteraf geen enkele pijn te hebben en ben ik in slechts een paar dagen tijd hersteld in plaats van de voorspelde 6 tot 8 weken.

Met deze pilot zijn we er natuurlijk nog lang niet. Want er volgt later uiteraard eerst een evaluatie en op termijn hopelijk ook een wetenschappelijke studie naar de effecten van mijn breintraining.

Maar het is een uiterst hoopgevend begin dat nu – bijna acht jaar na mijn operatie – het grote belang en praktische nut hiervan ook door de reguliere gezondheidszorg wordt onderkend.

Het was een lange en soms zeer hobbelige weg die geleid heeft tot dit punt. Een pad ook met talloze obstakels in de vorm van tegenslag, telkens opboksen tegen onterechte ‘verdenkingen’ van zweverigheid en dingen die toch niet liepen zoals gedacht. Soms bleek dat ik een doodlopende afslag had genomen en moest ik zo snel mogelijk terug op de hoofdweg zien te komen. Gedurende deze gedenkwaardige reis heb ik me zelfs een enkele keer serieus afgevraagd of ik mijn doel ooit zou bereiken. Gelukkig duurde dit nooit lang zodat ik weer met hernieuwde energie en enthousiasme de schouders eronder kon zetten.

Ik zou hier zeker niet zijn gekomen zonder de hulp, steun en het vertrouwen van verschillende mensen die mijn visie delen. Zij waren bereid om voor mij hun nek uit te steken zodat ik – zonder officiële medische opleiding – toch de kans kreeg om te laten zien wat de inzet van mindsetoptimalisatie en mentale prehabilitatie voor patiënten kan betekenen. Ik ben ze daar eindeloos dankbaar voor.

Geloof jij ten diepste dat je iets hebt ontwikkeld dat waardevol kan zijn voor veel mensen, geef dan nooit op maar ga stug door.

Totdat ook jouw doelgroep eindelijk ziet wat jij van begin af aan al zag.