Visualiseer een ‘Wout Weghorstje’!

Liefhebbers van het Nederlands elftal, waartoe ik ook behoor, konden vanmiddag tijdens het EK genieten van de (zoveelste) succesvolle invalbeurt van Wout Weghorst. Slechts twee minuten nadat hij in het veld was gekomen schoot hij ons naar de verlossende 2-1 winst op Polen.

Interessant is dat hij zijn vriendin vanochtend kennelijk al had geappt dat hij bij een gelijke stand zou invallen en scoren.

‘Je visualiseert het’, aldus Wout.

Topsporters bedienen zich al veel langer van visualisatie als beproefde methode om een succesvolle race of wedstrijd vooraf in hun hoofd ‘af te spelen’. Wereldkampioen zwaargewicht boksen Muhammad Ali was in de jaren zeventig een van de eersten die de wedstrijd, inclusief zijn overwinning, op voorhand helemaal voor zich zag. Daarbij gebruikte hij al zijn zintuigen. Hij hoorde het applaus, rook het angstzweet van zijn tegenstander en zag het publiek uit zijn dak gaan. Ook stelde hij zich voor hoe het voelde als de scheidsrechter zijn hand pakte en omhoogstak ten teken dat hij gewonnen had. Deze visualisatie-oefeningen noemde hij Future History.

Daarbij gebruikte hij elke techniek op het vlak van zelfmotivatie: affirmaties, visualisaties, mental rehearsal en zelfbevestiging. Niet voor niets zei hij altijd over zichzelf: ‘I am the greatest’. Hij maakte ook kleine rijmpjes over zijn tegenstanders waarin deze het onderspit delfden en die hij als een mantra net zolang bleef herhalen totdat hij ze als feit accepteerde.

Recentere voorbeelden zijn voetballers Wayne Rooney, Dries Mertens en Robert Lewandowski, voetbaltrainer Louis van Gaal, turner Epke Zonderland, schaatsers Erben Wennemars en Mark Tuitert, zwemmer Pieter van den Hoogeband, golfer Jack Niklaus en tennissers Bianca Andreescu en Novak Djokovic.

Allen hebben visualisatie gebruikt om hun technische, tactische en mentale vaardigheden en prestaties nog beter te maken. En met succes!

Gelukkig hoef je echt geen topsporter te zijn om voordelen van visualisatie te ervaren. Ook gewone sporters hebben namelijk baat bij motiverende, helende en pijnstillende visualisaties.

Hoe vaker je als sporter visualiseert, des te beter het resultaat. Gecombineerd met ontspanningsoefeningen voor de nachtrust is het effect nog groter. Dankzij visualisatie herken je spelsituaties eerder en heb je een grotere reactiesnelheid, ongelimiteerde trainingsmogelijkheden en geen blessurerisico’s.

Nu de rest van het Nederlands elftal nog aan de visualisatie en wij kunnen die beker niet meer mislopen!

Wil jij graag aan de slag met visualisatie, bijvoorbeeld om je doelen beter binnen bereik te krijgen, kijk dan eens op de site en webshop van de Academie voor Zelfherstel. Als je een jaarabonnement neemt op de Academie voor Zelfherstel krijg je gratis volledige toegang tot alle verdiepende informatie over visualisatie én alle ingesproken visualisaties!  Want visualiseren kun je leren!