Wat negatieve beïnvloeding kan doen…

‘Ik heb te lang naar anderen geluisterd en kreeg te horen dat ik dom ben. Daar ga je in geloven tot je geen zelfvertrouwen meer hebt. En dan trek je ook mannen aan die daarbij passen.’ – Fotograaf Lidia Carreno, interview in dagblad De Limburger d.d. 14 juni 2024.

Deze uitspraak is helaas een klassiek voorbeeld van wat conditionering – in dit geval herhaaldelijke negatieve beïnvloeding van buitenaf – met iemand kan doen. Deze geschiedt soms stiekem, soms openlijk. Door de kracht van de herhaling gaat de negatieve boodschap – die overigens zelden of nooit objectief waar is – een eigen leven leiden. Hoe vaker het brein dezelfde boodschap binnenhaalt, hoe meer je erin gaat geloven. Totdat de negatieve boodschap zich uiteindelijk omzet in een diepe innerlijke overtuiging. Een overtuiging is een rotsvast geloof in iets dat niet objectief waar hoeft te zijn om effect te hebben.

Dat dit in een mensenleven tot grote problemen kan leiden, blijkt genoegzaam uit de laatste zin van de aangehaalde passage. Want overtuigingen kleuren de energie die je uitstraalt en sturen bovendien je gedrag aan. Daarnaast hebben ze ook directe biologische gevolgen. Dit komt omdat je brein alvast vooruitloopt op je verwachtingspatroon, dat rechtstreeks wordt gevoed door je overtuigingen.

Er zou heel veel leed voorkomen kunnen worden als mensen zich meer bewust zouden zijn van deze beïnvloeding van buitenaf waaraan ze 24/7 blootgesteld worden. Want je kunt slechts datgene veranderen waar je je bewust van bent.

Stap 2 is dat je jezelf er vervolgens tegen kunt leren wapenen. Dit doe je bijvoorbeeld door hersentraining waarbij je gebruik maakt van Self Directed Neuroplasticity oftewel: door jezelf herhaaldelijk positieve boodschappen te geven ontstaan nieuwe, positieve, neurale verbindingen (verbindingen tussen zenuwcellen) in je brein. De kracht van de herhaling werkt namelijk precies hetzelfde andersom. Want het maakt je brein totaal niet uit of de boodschap die binnenkomt objectief gezien waar is of niet. Als je het maar vaak genoeg tegen jezelf zegt, gaat er uiteindelijk van binnenuit een positieve overtuiging ontstaan met een bijbehorend positief verwachtingspatroon. Dit zorgt voor een andere energie die door de buitenwereld wordt opgepikt. Je gaat je hierdoor ook anders gedragen. Zo wordt het een positieve self fulfilling prophecy.

Hoelang het duurt voordat je verschil begint te merken hangt af van een aantal factoren. De belangrijkste is hoelang je al gewend bent om op een bepaalde manier te denken. Hoe langer je negatief hebt gedacht over jezelf, hoe meer tijd je doorgaans nodig hebt om dit terug te draaien. Een andere factor van betekenis is hoe intensief je dagelijkse oefent met breintraining.

Dankzij het natuurlijke aanpassingsvermogen van je brein ben je in staat om op termijn nieuwe positieve overtuigingen in jezelf te ‘downloaden’.

Lidia Carreno durft inmiddels haar eigen keuzes te maken.

Voor mij is zij een toonbeeld van moed, hoop en veerkracht.