Stappenplan om je doel binnen bereik te krijgen met visualisatie

Visualisatie creëert de juiste omstandigheden in het brein om in actie te komen en je doel te bereiken. Volg daarvoor deze stappen:

1. Ga van gedachte naar actie

Om van gedachte tot actie te komen, moet je genoeg commitment hebben om je gedachte tot een prioriteit te maken. Vaak wordt het een prioriteit als de huidige omstandigheden niet goed zijn maar de toekomst een stuk beter zou kunnen zijn. Napoleon Hill noemde dit ‘cons of the now’ versus de ‘pros of the future’.

2. Creëer een doelgerichte mindset

Een succesvol persoon gedraagt zich als de persoon die zijn verlangens al heeft vervuld. Je moet dus denken, voelen en werken zoals degene die je wilt zijn voordat je deze persoon kunt worden. Dit vergt ook dat je probeert om op voorhand al de emoties op te roepen die je zou voelen als je doel al was bereikt.

3. Zet doelintenties om in uitvoeringsintenties

Een doelintentie is breed (‘Ik wil graag afvallen’). Dat is echter te algemeen voor het brein om er echt iets mee te kunnen doen. Daarom moet je deze omzetten in specifieke uitvoeringsintenties. Bijvoorbeeld: ‘Ik wil 2 kilo afvallen door de komende 6 weken elke dag 30 minuten op tempo te gaan wandelen.’ Je kunt deze uitvoeringsintenties verder verstevigen door deze in je agenda te zetten met reminders of ze te delen met anderen.

4. Verbind je denkcircuit met je actiecircuit in je brein

Neurologisch gezien zijn gedachten elektrische impulsen in het brein. Om van gedachten tot tastbare resultaten te kunnen komen moet dit denkcircuit worden verbonden met het doe- of actiecircuit. Het brein doet dit het gemakkelijkst als je je zo levendig mogelijk voorstelt dat je jouw doel al hebt bereikt. Zie je brein als een GPS-syteem waarin jouw visualisaties de eindbestemming aangeven. Die bestemming bereik je dankzij de aanleg van nieuwe neurale verbindingen en de kracht van de herhaling.

5. Visualiseer het overwinnen van tegenslag c.q. het perfect uitvoeren van de meest beangstigende actie

Deze twee soorten visualisatie zijn het beste om je vertrouwen een enorme boost te geven. Zo kun je naar hartenlust ‘veilige’ generale repetities doen. Als het eenmaal echt zover is, herkent je brein de situatie meteen en weet het precies wat het moet doen.

6. Geloof erin!

Als je gelooft in je visualisatie, zal je brein er een antwoord op willen geven. Als je je bijvoorbeeld voorstelt dat je je hand draait, zal het actiecentrum van je hersenen ‘vuren’ alsof je dit echt aan het doen bent. Zo is het ook met de doelen die je wilt bereiken.

7. Herhaal, herhaal, herhaal.

Visualiseer steeds opnieuw totdat de beelden zo levensecht lijken dat je een rotsvast vertrouwen hebt ontwikkeld in het bereiken van je doel. Hoe natuurlijker de beelden voor jou aanvoelen, hoe meer je brein een omslagpunt heeft bereikt en de beelden voor waar aanneemt.

Succes!