Draai die druppelende kranen dicht!

In deze tijd van het jaar, als het vroeg donker is, koud en guur, lijkt het wel alsof onze energievoorraad sneller dan normaal slinkt. In de lente en zomer is onze accu doorgaans beter opgeladen, met dank aan de warmte en het licht van de zon.

Maar onze energievoorraad raakt niet alleen eerder op omdat het weer somberder oogt, maar ook omdat we – vaak ongemerkt – voortdurend last hebben van lekkages. Net als bij een kraan die water verliest doordat hij blijft druppelen, verliezen wij kostbare kracht door ons verzet tegen wat nu eenmaal is. Natuurlijk, ik zal de eerste zijn om je uit te dagen datgene in je leven te veranderen wat je niet kunt accepteren. Maar sommige situaties en mensen zijn nu eenmaal zoals ze zijn. Actief of passief verzet daartegen is als trekken aan een dood paard: je zult doodop worden en het rendement is nul. Wat het je wél oplevert is heel veel stress, boosheid en frustratie, waardoor je nóg feller in je weerstand gaat en al doende in een lelijke vicieuze cirkel terechtkomt. Over jezelf dwarszitten gesproken.

Daarom nodig ik je uit om bij jezelf eens na te gaan of jij ook zo’n druppelende kraan bent. Blijf je maar worstelen met bezoekjes aan je (schoon)moeder waar je écht geen zin in hebt omdat ze altijd zo negatief is? Zeg je geregeld ‘ja’ terwijl je eigenlijk een hartgrondig ‘nee’ bedoelt? Wil je je naaste(n) het liefst een totale transformatie laten ondergaan voordat jij tevreden bent over hem/haar/hun? Doe jij dingen omdat je ze zelf plezierig vindt of alleen uit een brandend schuldgevoel? In al deze voorbeelden is een bevestigend antwoord een teken dat jouw kraan ergens lekt. En als je álle vragen met ‘ja’ hebt beantwoord loopt je badkuip allang over. Bij een echte waterlekkage zou je dit klauwen met geld kosten, in dit geval kost het je op termijn je gezondheid.

Dus heb jij iemand in jouw omgeving die nooit ook maar de moeite neemt om jouw attente mails/appjes/brieven te beantwoorden (waarbij ik er gemakshalve van uitga dat jij geen enge stalker bent)? Ga niet woedend bellen, appen of – nog erger – opnieuw mailen want 1. daardoor gaat jouw bloeddruk door het plafond; 2. het is zinloos; 3. het kost je een berg negatieve energie zo hoog als de Mont Blanc.

In plaats daarvan stop je jouw zelfkastijding door het lek te repareren – je accepteert dat jouw berichten nooit beantwoord zullen worden – en draait vervolgens ferm de kraan dicht door voortaan geen spatje van jouw kostbare energie te besteden aan het informeren van of naar iemand die daar kennelijk niet op zit te wachten. Zo krijg je gegarandeerd resultaat zonder hak- of breekwerk.

Als je stelselmatig je leven doorloopt op zoek naar energie vretende momenten/personen en overal waar het druppelt de kraan resoluut dichtdraait, zul je zien dat jouw voorraad levenslust op termijn veel groter wordt. Want op dit vlak mag je, nee móet je zelfs een gezonde portie egoïsme hebben. Het is immers in ieders belang dat je zelf fier overeind blijft en liefst ook nog positieve energie overhoudt om in jezelf te investeren.

Jij bent het dubbel en dwars waard om van jezelf te houden.

Dus doe jezelf een groot plezier en draai die druppelende kranen één voor één dicht.

© Pascale Bruinen

Deze column is eerder verschenen op www.chapeaumagazine.com.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.