Work hard, play hard, rest hard

Om me heen hoor ik mensen steeds vaker klagen dat ze zich opgejaagd en gestrest voelen. Onze 24-uurseconomie raast maar voort, bombardeert ons ongevraagd met een overvloed aan informatie, advertenties en herrie en zorgt voor constante druk op de ketel. Tel daarbij op dat we continu bereikbaar zijn via social media, smartphones en mailaccounts en je hebt het recept voor een maatschappelijke ramp van ongekende omvang.

Nog nooit in de geschiedenis van de mensheid kregen we zoveel prikkels tegelijkertijd te verwerken gedurende zoveel uren per dag. Anno 2017 is onze aandachtsspanne gereduceerd tot één soundbite. Alles wat we meemaken wordt vastgelegd en – liefst live – gedeeld. Onlangs vroeg Adele nog aan haar publiek om op te houden met filmen en gewoon te kijken naar haar concert. Mensen ervaren gebeurtenissen vaak alleen nog indirect, door een lens. Dat schept afstand en zorgt voor zoveel afleiding dat ze niet ten volle genieten van het moment. Zo zonde.

Om het tij te keren zouden mensen liefst van kinds af aan moeten leren hoe ze mentaal fit kunnen blijven. In een tijd waarin zoveel mensen stress gerelateerde klachten krijgen zoals burnouts, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten is er gek genoeg geen structurele (overheids)aandacht voor het belang van geestelijke gezondheid. Te vaak blijft het bij symptoombestrijding, bijvoorbeeld het voorschrijven van medicatie in plaats van aandacht voor preventie.

Cruciaal voor een gezonde geest is sporten. Dat zorgt voor een betere doorbloeding van je hersenen, houdt je geest scherp en heeft een goede invloed op angsten en depressies. Daarnaast is genoeg slaap een must, anders vermindert het concentratievermogen en geheugen en kan het leiden tot prikkelbaarheid en symptomen van adhd. Maar ook overdag is het belangrijk om rustmomenten in te bouwen zodat je overprikkelde zintuigen kunnen recupereren. Dat betekent geregeld offline gaan. Probeer het checken van je mobieltje te beperken tot vaste tijden.

Voeg een favoriete (niet-digitale!) activiteit toe aan je dagindeling door iets vervelends te schrappen of, als dat niet kan, in te korten. Alles waar je blij van wordt is goed. Dompel je indien mogelijk dagelijks onder in de natuur of ga in ieder geval iedere dag een half uurtje naar buiten. Richt je blik dan eens omhoog, naar boomtoppen of vogels die door de lucht vliegen. Het geeft je een ander perspectief en maakt dat je je verbonden voelt met het grotere geheel.

Probeer geregeld iets nieuws uit, dat verrijkt je (geestes)leven. En je mentale fitheid krijgt een boost als je jouw speelse kant durft te laten zien. Laat je dus gerust gaan met die luchtgitaarsolo voor de spiegel!

Meditatie is ideaal om je geest tot rust te laten komen. Het aandachtig opzoeken van stilte levert quality time op voor jezelf en remt je eeuwige gedachtenstroom af, zodat je je innerlijke stem (eindelijk!) kunt horen. Daardoor leer je te vertrouwen op je intuïtie. Regelmatig mediteren heeft een bewezen positieve invloed op je bloeddruk en stressniveau en zorgt voor een gelijkmatiger humeur, meer vergevingsgezindheid (ook naar jezelf) en meer compassie voor anderen. Ook mindfulness en yoga hebben een gunstige invloed op je geestesgesteldheid.

Daarnaast is het belangrijk om af en toe eens he-le-maal niets te doen (mediteren valt hier overigens niet onder want dan doe je wel degelijk iets). Sta jezelf dus toe om luie ogenblikken te hebben, dat stimuleert je creativiteit.

Al deze suggesties geven je geest een welverdiende opkikker. Juist omdat zoveel van ons wordt gevraagd is het zaak de balans terug te brengen.

Work hard, play hard, rest hard.

 © Pascale Bruinen

Deze column is eerder als blog verschenen op chapeaumagazine.com.

Afbeelding: Byron Katie’s Inner Wisdom Cards. Illustratie: Hans Wilhelm.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.