Maatschappelijke activiteiten

23 april 2018

Uitnodiging voor het netwerkdiner van Chapeau Magazine in Rebelle te Maastricht. Inspirerend gezelschap en uitstekend eten! Foto’s: Chapeau Magazine, fotograaf Harry Heuts.

2 maart 2018

Ik mag als een van de sprekers optreden tijdens de Bed Talks 2018 van The Student Hotel Maastricht, een initiatief dat inmiddels op verschillende locaties in Nederland en in een aantal Europese landen bestaat waarbij twee inspirerende personen aan elkaar worden gekoppeld om een gesprek te voeren terwijl deze op bed liggen. De bedoeling is dat uit deze spontane interactie iets ontstaat dat de wereld mooier en beter maakt. Mijn ‘bedpartner’ is Sheila Oroschin, die met haar particulier initiatief The Masters jongeren die ‘anders’ zijn helpt om hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen.

18 oktober 2017

Deelname aan de ‘Nacht van de journalistiek’ in de Daelhemergroeve te Valkenburg aan de Geul.

1 juli 2016

Vandaag is de bundel “Onveranderd Anders” verschenen, een crowdwritingproject van Limburgse schrijvers en dichters onder wie ondergetekende. De opbrengst komt ten goede aan de Toon Hermanshuizen in onze zuidelijkste provincie, omdat die zoveel goed werk doen voor kankerpatiënten en hun dierbaren. Het is een prachtig boek geworden, naar goed Toon Hermans gebruik met een lach en een traan. Hieronder zie je mij met initiatiefneemster Andrea Germeraad, die dit project tot een succes heeft gemaakt. Mijn bijdrage is een verhaal getiteld “Voor altijd zusjes”.

Schermafbeelding 2016-07-01 om 10.46.07IMG_8960

13 mei 2016 

Optreden als jurylid tijdens de finale van de Nationale Strafpleitcompetitie in Utrecht, waar acht teams van rechtenstudenten alles in de strijd gooiden om de felbegeerde titel van beste studentenstrafpleiter van Nederland te worden. Het werd een dag met vurige requisitoiren en inventieve pleidooien, zodat de (zeskoppige) jury nog danig op de proef werd gesteld om een keuze te maken. Maar uiteindelijk kon er maar één team het beste zijn, en dat bleek het team van de studenten van Studiekring over Strafrecht Leiden. Zij gingen naar huis met de beker, een oorkonde en natuurlijk eeuwige roem…Kortom, een zeer geslaagde dag die afgesloten werd met een gezellige borrel!

Afbeelding 63

Op vrijdag dertien (!) mei 2016 vond in de rechtbank te Utrecht de finale plaats van de Nationale Strafpleitcompetitie. In de eerste ronde hebben acht teams van ieder twee rechtenstudenten hun uiterste best gedaan om in een moeilijke casus een zo goed mogelijk requisitoir c.q. pleidooi te houden. Ik was zeer onder de indruk van de gedegen voorbereiding en gedrevenheid van de kandidaten, die stuk voor stuk kanjers waren. Ze wisten zelfs overeind te blijven nadat ze vaker wreed werden geïnterrumpeerd door de jury (waaronder ondergetekende), echt een hele knappe prestatie! Al werkten sommige geïmproviseerde antwoorden soms wel een klein beetje op de lachspieren van de jury…Maar dat gebeurt in echte rechtszalen ook. Allemaal hadden ze affiniteit met het strafrecht en sommigen wisten zelfs al zeker dat ze in de (nabije?) toekomst als strafadvocaat of officier van justitie zouden willen gaan werken.
De eerste ronde moest ik als jurylid vier teams beoordelen waarvan uiteindelijk maar één team door mocht naar de finale. Met mijn mede juryleden Iris Nusselder, rechter en Patrick van der Meij, advocaat, stonden we dus voor de moeilijke taak te beslissen welk team het allerbeste was. Na beraad in raadkamer bleken de “officieren” Ilse Versluis en Benjamin den Butter van het Wichmann Dispuut te Rotterdam de winnaars van ronde 1.
In de finale moesten zij het vervolgens opnemen tegen Bart Jansen en Farid Aouragh van de Studiekring Over Strafrecht Leiden. De beide finalistenteams hadden slechts een krap half uur om zich voor te bereiden op een requisitoir (Versluis en den Butter) c.q. pleidooi (Jansen en Aouargh) in een zaak waarin een man verdacht werd van poging tot zware mishandeling door op agenten in te rijden. Alle vier de finalisten hebben in de finale laten zien dat ze heel wat in hun mars hebben, inventief zijn en in bezit zijn van de nodige strafrechtelijke kennis van zaken.
Maar er kon maar één team het beste zijn en nadat de – dit keer zeskoppige (!) – jury had beraadslaagd werden Bart Jansen en Farid Aouragh uitgeroepen tot de winnaars. Bij deze nogmaals van harte proficiat met dit succes!
Met een gezellige borrel waarbij nog druk kon worden nagepraat kwam er een einde aan een zeer geslaagde dag. Dus bij deze ook een groot compliment voor de goede organisatie!

13116345_559021440945187_4686198616142149207_o

7 maart 2016

Vandaag vond het lanceringsevenement van de TEFAF editie van Chapeau Magazine plaats. Op de foto sta ik naast de Russische kunstenaar Alexander Taratynov en diens echtgenote. Een heel geslaagde avond!

Lanceringsevenement TEFAF editie Chapeau Magazine 7-3-2016. Naast mij de Russische kunstenaar Alexander Taratynov en zijn echtgenote.

26 oktober 2015

Benefietgala ten bate van Stichting Challenge Day in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam

Afbeelding 13

Wat is Challenge Day Nederland?

Challenge Day Nederland is een non-profit organisatie die als visie heeft dat elk kind in een wereld leeft waar ze zich veilig, geliefd en gewaardeerd voelt. De missie van Challenge Day Nederland is om de jeugd en haar leefgemeenschap te voorzien van ervaringsworkshops en programma’s die inzicht geven in de kracht van verbinding, waardering van diversiteit, echtheid en zelfexpressie.

Het heeft een blijvende impact omdat de stichting levensveranderende lessen en vaardigheden biedt. Er wordt vanuit de stichting een jaarvullend programma georganiseerd dat jongeren stimuleert om dingen in hun school op een positieve manier te veranderen. Daarnaast worden ook leraren getraind om jongeren te steunen in hun sociale en emotionele gezondheid en ontwikkeling.

Challenge Day Nederland versterkt relaties. Er wordt een gemeenschap gecreëerd waarin alle jongeren en volwassenen erbij horen. Ook worden jongeren geholpen om niet meteen te oordelen en zich open op te stellen naar anderen, ook naar degenen die op een bepaalde manier anders zijn (bron: www.challengedaynederland.nl).

Tijdens het benefietgala van 26 oktober 2015 is veel geld ingezameld voor dit prachtige doel. Ik vond het een eer om erbij te mogen zijn!