Reviews op bol.com en Boekenwereld.com geven ‘Zelfherstel van Binnenuit’ maar liefst vijf sterren!

Pascale’s derde boek heet ‘Zelfherstel van binnenuit. Optimaliseer je gezondheid met je gedachten, gevoelens en overtuigingen’ (8 juni 2021, Uitgeverij AnkhHermes).

In een tijd waarin de zorgkosten de pan uit rijzen, zelfredzaamheid en integrale geneeskunde steeds belangrijker worden en medische opties bij vele ziektebeelden op een gegeven moment zijn uitgeput, is het meer dan ooit noodzakelijk om te gebruiken wat ieder van ons van nature al ‘in huis’ heeft: een uitermate krachtig middel dat in staat is tot grootse prestaties op het vlak van gezondheid. Dat middel is je denk-, voel- en verbeeldingskracht. Want daar, in het domein van je geest, bevindt zich de hoofdingang naar het zelfherstellende vermogen van je lichaam.

Doelgroep

Dit boek is voor iedereen die de regie wil nemen over zijn of haar eigen gezondheid:

 • voor mensen die gezond zijn en dat graag willen blijven;
 • voor degenen die zich optimaal willen voorbereiden op hun operatie of medische behandeling zodat ze de minste pijn, de kortste opnameduur en het snelste herstel ervaren;
 • voor iedereen die moet wachten op een spannende uitslag;
 • chronisch zieken die geen genoegen willen nemen met de dooddoener ‘Leer er maar mee leven’;
 • voor kankerpatiënten die hun immuunsysteem een boost willen geven, zich gedurende hun chemotherapie en bestraling zo goed mogelijk willen voelen en een zo groot mogelijke kwaliteit van leven nastreven.

Als jij, naast het ondergaan van behandeling en het nemen van medicatie, ook graag zelf in actie wilt komen om je gezondheid te verbeteren, is dit hét boek voor jou!

Opzet boek

Het boek is de weerslag van Pascale’s jarenlange zoektocht naar de wetenschappelijke onderbouwing van de invloed van mindset op gezondheid en levensverwachting. Interessante onderzoeksbevindingen worden afgewisseld met opmerkelijke verhalen van ervaringsdeskundigen die hun gezondheid met succes in eigen hand hebben genomen, onder wie Pascale zelf. Bovendien vind je er vele praktische adviezen, tips en een handleiding met twintig aanbevelingen getiteld ‘Optimaal Integraal!’ waarmee je jouw gezondheid niet alleen op eenvoudige wijze kunt bevorderen maar ook een diep geloof in de best mogelijke uitkomst in jezelf kunt installeren.

Onderwerpen

Aan bod komen onder meer de biologische effecten van gedachten, gevoelens en overtuigingen; spraakmakende voorbeelden van de innige verbondenheid van geest en lichaam; het placebo- en het nocebo-effect en meditaties, affirmaties en visualisaties.

Resultaat

Na lezing weet je:

 • waarom en op welke manieren jouw gedachten, gevoelens en overtuigingen biologische effecten sorteren op je lichaam;
 • wat chronische stress voor schadelijke gevolgen heeft en hoe je deze het beste kunt managen;
 • hoe je met behulp van je mindset je geestelijke en lichamelijke gezondheid alsmede je levensverwachting aanzienlijk kunt verbeteren;
 • hoe je zelf je pijn(beleving) kunt verminderen;
 • op welke wijze je succesvol kunt mediteren, affirmeren en visualiseren;
 • hoe je je optimaal voorbereid op een operatie zodat je fit, ontspannen en vol vertrouwen de OK in gaat;
 • hoe je je eigen placebo kunt worden. Aan de hand van twintig aanbevelingen leer je hoe je in jezelf een diep geloof in de best mogelijke uitkomst, genezing en snel herstel kunt ‘installeren’. Dankzij dit positieve verwachtingspatroon ontstaan gunstige biologische effecten.

Voorproefje van ‘Zelfherstel van binnenuit’

Voor een digitaal leesfragment, klik hier. 

BOEKPRESENTATIE ‘ZELFHERSTEL VAN BINNENUIT

Op zaterdag 12 juni 2021 vond de boekpresentatie van ‘Zelfherstel van binnenuit’ plaats in Boekhandel Dominicanen van eigenaar Ton Harmes. Pascale werd tijdens de presentatie, die ook via een livestream kon worden gevolgd, over haar boek geïnterviewd door Jan-Willem van den Brandhof, eigenaar van BrainStudio.

Na een korte quiz waarbij de zelfherstelkennis werd getest van zowel de aanwezigen als van degenen die de livestream volgden, werd afgesloten met een signeersessie.

Pascale Bruinen: Boekpresentatie ‘Zelfherstel van binnenuit’

Pascale Bruinen: Boekpresentatie ‘Zelfherstel van binnenuit’

Pascale Bruinen: Boekpresentatie ‘Zelfherstel van binnenuit’

Pascale Bruinen: Boekpresentatie ‘Zelfherstel van binnenuit’

Foto’s: Nico Bastens

REVIEWS

Wow, wow, wow!! Wat een meesterwerk!! Ongelofelijk goed geschreven en samengebundeld. Alles wat je wilt weten over zelfherstellend vermogen staat erin. En het plaatje klopt helemaal, van kaft tot indeling! Ge-wel-dig! Wat een werk is dat geweest, dat zie je eraan. Grote chapeau voor jou!!

Chantal

Een pleidooi om te gebruiken wat je van nature al in huis hebt: je denk-, voel- en verbeeldingskracht als poort naar je zelfherstellend vermogen. Hoe krachtig dat is en welke prestaties dat voor je kan leveren, legt de schrijfster in heldere bewoordingen uit. Ook de natuurgeneeskunde is op het zelfherstellend vermogen van de mens gebaseerd. Desondanks is het voor veel mensen toch een beetje vaag begrip gebleven. Dit boek maakt het concreet. Zo schetst Pascale Bruinen op basis van wetenschappelijk onderzoek hoe gedachten parallelle hersenprocessen activeren die onder meer je immuunsysteem beïnvloeden, hoe gevoelens via de aanmaak van hormonen directe en verregaande invloed uitoefenen op je gezondheid en levensverwachting en hoe jouw overtuigingen over gezondheid en veroudering grotendeels bepalen hoe gezond je daadwerkelijk bent en op welke manier je veroudert.

Ook toont ze aan dat je meer invloed hebt op je genen dan je denkt. Zo blijken een positieve mindset en ontspanning je ‘gezondheidsgenen’ ‘aan’ te kunnen zetten en veroudering te kunnen vertragen, terwijl een negatieve mindset en chronische stress juist je ziekmakende genen activeren en het verouderingsproces versnellen. Verder legt ze uit hoe fenomenen als het placebo- en nocebo-effect werken en leert ze je hoe je dankzij het inzetten van met meditaties, affirmaties en visualisaties zelf je eigen placebo kunt worden. Zo geeft ze inzicht in hoe je met geestkracht meer invloed op je gezondheid kunt uitoefenen dan je ooit voor mogelijk hield.

NWP Beroepsvereniging voor natuurgeneeskundig werkende professionals

Over de kracht van positieve gedachten en emoties … Pascale Bruinen heeft een zeer goed leesbaar en praktisch boek geschreven over integrale gezondheid. Vanuit een integraal model zoals Hippocrates het bedoelde (synergie tussen lichaam, geest en omgeving). Ze beschrijft voor een breed publiek hoe je je gezondheid met je gedachten, emoties en overtuigingen (dit is je zogenoemde ‘Theory of Mind’) kan optimaliseren.

Het boek is een mooie combi van theorie en praktijk met een aantal casestudies waaronder die van de auteur zelf. Casestudies waaruit blijkt dat je meer invloed hebt op je eigen gezondheid dan je denkt. En dat verbeeldingskracht erg belangrijk is in dit kader. Ze beschrijft uitgebreid over de kracht van positieve emoties en dit is het domein van de positieve psychologie. Positieve emoties nodigen uit tot het nemen van zelfregie over je eigen gezondheid. Het boek eindigt met concrete tips en oefeningen in dit kader. En vooral de uitnodiging om vitaal te blijven en jezelf te blijven uit te dagen door fysieke en mentale grenzen te verleggen.

Kort en goed: een heel lezenswaardig en positief boek en ik beveel het van harte aan!

Pim Steerneman MBA Psycholoog/Auteur/Bestuursvoorzitter Sevagram

Mijn complimenten voor je boek. Wat een research heb je daarvoor gedaan! Dat siert je en is voor het onderwerp heel belangrijk. Het is een zeer interessant boek met uiteraard een interessant en belangrijk thema. En je schrijft prachtig en maakt overzichtelijke kopjes. Ieder kan in het boek iets vinden wat voor hem of haar aan de orde is!

Sakira

Waaauuuw!!!! Pascale, ik ben wéér fan!De manier hoe je schrijft, het ONDERWERP!! Super!

Anita

Het boek biedt veel uitleg en inzichten. Jouw schrijfstijl kan me zeer bekoren en dan vooral de stijl van de informatieve stukken.  Felicitaties voor het geheel!

Carolien

Wat een geweldig boek! Een breed scala van mogelijkheden eb methodes die een ernstig zieke patiënt zelf onder handbereik heeft en daarmee regie op zijn of haar gezondheid geeft. Chapeau! We zullen het boek zeker aanbevelen onder de lotgenoten!!

Fons de VisserVoorzitter Stichting ZindividU

Ik vind je boek vanwege je genuanceerde betoog erg goed. Bovendien een mooie lay-out!

Lenette

Ik heb het boek helemaal doorgewerkt met een gele marker. Ik realiseer me nu pas dat ik die eigenlijk roze had moeten laten zijn:-). Het waren fijne uren waarbij ik meteen al veel informatie en tips in praktijk kon brengen. Goed in te passen in mijn dagelijkse leven. Je kijkje in jouw eigen leven en dat van anderen maakt het nog krachtiger. Dank je wel, Pascale!

Maud

We hebben je boek gelezen: woow! Gefeliciteerd met dit omvangrijke project en …..je bent niet over één nacht ijs gegaan.

Wat heb je dit fantastische onderwerp uitgebreid en degelijk beschreven.

Ik vind met name de combinatie sterk: jouw eigen ervaringen (niet in één blok, maar tussendoor en gerelateerd aan de beschrijvingen van het betreffende onderwerp) en de wetenschappelijke onderbouwing.

Ook deel 2 met veel praktische tips leest heel gemakkelijk, mede door jouw schrijfstijl. Verder vinden we de omslag mooi!

Kortom: een diepe buiging!

Jan-Willem en Yvonne

Echt lezen dit boek! Ook goeie tips voor zwangeren…Ik ben een fan

Noodzakelijke kennis…! Dit boek geeft een hele goeie weergave van hoe men de regie kan nemen over eigen gezondheid. Het is duidelijk, verhelderend en heel goed m.b.v. wetenschappelijk onderzoek onderzocht waardoor het absoluut geen zweverig boek is maar noodzakelijke kennis voor iedereen.

Omdat ik zelf werk als zorgprofessional (verloskundige) heb ik altijd al vragen gehad waarom dat er bepaalde vrouwen probleemloos konden bevallen en waarom er vrouwen waren met veel complicaties. Uiteraard (en dat geeft Pascale duidelijk weer) heb je niet alles in de hand maar is er een heel groot gedeelte waar jezelf de regie kunt nemen.

Ook het tweede gedeelte is een hele fijne samenvatting en echt helpend bij vraagstukken die iedereen wel een keer tegen gaat komen in zijn leven.

De persoonlijke belevingen zijn heel boeiend om te volgen, er wordt een soort rode draad mee opgebouwd en dat maakt het een heel prettig leesbaar boek!

Esther SchoffelenVerloskundige

Een uitzonderlijk boek dat je niet meer weg wilt leggen als je eenmaal met lezen begonnen bent. Zeker een aanrader voor iedereen die de arts in zich wil aanspreken. Als je dit boek gelezen hebt, weet je dat er een heler in je zit en dat je deze op vele manieren kunt activeren. Het boek leest lekker weg: de wetenschappelijke kennis over de connectie tussen lichaam en brein wordt duidelijk uitgelegd en je leert hoe je je geest kunt inzetten voor je gezondheid. Het boek heeft een hele mooie opbouw. Zo worden wetenschappelijke feiten verweven met persoonlijke ervaringen, uitkomsten – vaak verbazingwekkende – uit wetenschappelijk onderzoek, en tips en adviezen. Dit alles op een hele heldere manier in een mooie en duidelijke lay-out.
Het boek is een fijne aanvulling op de diverse workshops die ik al bij Pascale mocht volgen en geeft een totaal plaatje van de weg naar zelfherstel. Niet enkel een boek dus om maar een keer te lezen, maar steeds bij de hand te houden als naslagwerk en reminder, ook om niet in oude patronen terug te vallen.
Ik zal het boek altijd in het oog laten liggen en zeker de tips en adviezen die in het tweede deel van het boek staan ter harte nemen. Zo is Pascale met haar eigen persoonlijke ervaring op het gebied van zelfherstel “every step of the way” bij mij en heb ik het volste vertrouwen. Een boek om steeds opnieuw te raadplegen!

Monique Gilissen

Een must op de plank van iedereen die zichzelf op het gebied van gezondheid serieus neemt, zowel individueel als professioneel, die aandacht heeft op het gebied van energie, leefstijl en vitaliteit. Dit boek leert je naar binnen te kijken, jezelf met compassie te benaderen en helpt je aan een realistische lange termijnvisie naar welzijn en fysieke, zowel als mentale gezondheid. Prachtig beginpunt en naslagwerk voor eenieder die op reis is naar vitaliteit!

Lieveke van den Baarsportinstructeur, yogalerares, leefstijl- en vitaliteitscoach

Een absolute must-read! Dit boek geeft nieuwe inzichten en laat je verbazen hoe krachtig de connectie tussen lichaam en geest is door middel van o.a. interessante wetenschappelijke onderzoeken! Er is een mooie opbouw met afwisselend informatieve teksten, praktische tips en de verhaallijn van de schrijfster zelf, wat het boek niet alleen ontzettend interessant, maar ook spannend maakt om te lezen.

Ikzelf heb als geneeskundestudent gemerkt dat deze informatie nauwelijks aan bod komt tijdens de opleiding ondanks dat het ontzettend relevant is in het herstel, het leren leven met en het voorkomen van ziekten.

Dit maakt het een must-read voor iedereen die inzicht wil krijgen in en/of aan de slag wil gaan met zijn/haar eigen gezondheid!

Daphne VaassensBijna afgestudeerd geneeskundestudente

Heldere uitleg wat je eigen geestkracht kan doen voor je lichaam! Pascale maakt op heldere en begrijpbare wijze de wisselwerking tussen lichaam en geest duidelijk. Het boek leest zeer prettig door de afwisseling van het persoonlijke verhaal van Pascale zelf, de tips, de oefeningen, de ervaringsverhalen en de wetenschappelijke bewijzen hoe je eigen geestkracht werkt!

Een breed scala van mogelijkheden en methodes die iedereen zo onder handbereik heeft en daarmee regie op zijn of haar eigen gezondheid. Makkelijk toepasbaar voor iedereen die met zijn eigen gezondheid aan de slag wil, maar zeker ook voor de zieke medemens.

We zullen het boek van harte aanbevelen aan de lotgenoten van onze stichting ZindividU!

Stichting ZindividUOrganisatie die kankerpatiënten en hun naasten ontzorgt

Ons zelfherstellend vermogen… Jeeij wat mag ons zorgsysteem blij zijn met dit boek!

Pascale legt op een begrijpelijke manier uit wat de kracht is van onze gedachten, waarbij ze enerzijds de wetenschap betrekt en dit treffend spiegelt met haar eigen persoonlijk verhaal. De kracht van ons zelfherstellend vermogen is tegenwoordig enigszins onderdrukt door de aandacht op “zorgen voor” de mens.

Dit boek draagt bij aan de broodnodige omwenteling die nodig is om te gaan “zorgen dat” de mens voor een groot deel zelf in staat is om regie te hebben op onze gezondheid, vitaliteit & welzijn….

De beweging van binnen naar buiten zoals de natuur dit bedoeld heeft.

Anita VerstappenVitaliteitsmakelaars

De kracht van denktechnieken… Pascale heeft een fantastisch boek geschreven over hoe denktechnieken je gezondheid kunnen beïnvloeden. De kracht van het boek ligt met name in de combinatie van haar eigen ervaringen en de onderbouwing met wetenschappelijk onderzoek.

Dit boek is ook voor mensen die hun mindset positief willen beïnvloeden. Kortom dit boek is voor een grote doelgroep!

Jan-Willem van den BrandhofEigenaar BrainStudio en auteur van ‘Gebruik je hersens’

Informatief, maatschappelijk relevant en toegankelijk… De auteur, Pascale Bruinen, was in een vorig professioneel leven officier van justitie en beheerst de kunst van het onderbouwen van een stelling. Volgens mij is dat meteen de meerwaarde van dit boek; de wetenschappelijke onderbouwing van het onderwerp ‘zelfherstel’.
De persoonlijke gezondheidservaring van de auteur (alsmede die van nog enkele andere mensen), wordt op een aantrekkelijke manier doorheen de wetenschappelijke informatie geweven. Op die manier maakt het de abstracte materie zeer toegankelijk en tastbaar.

De lossere schrijfstijl (verkleinwoorden) die gehanteerd wordt in sommige verhalende passages en deel 2, is minder mijn ding. Dat is een kwestie van persoonlijke (lees)smaak.

Los hiervan heeft de auteur op een zeer vakkundige en geloofwaardige manier enorm veel verschillende informatiebronnen benut en gebundeld! Er is duidelijk veel denk-en opzoekingswerk aan voorafgegaan.

De lay-out oogt door het gebruik van iconen, verschillende lettertypes en kleuren, fris en hedendaags.

Samengevat: een informatief, maatschappelijk relevant en lijvig werk, dat zich door het schrijftalent van de auteur vlot laat lezen!

Carolien

Leer jezelf kennen… Bij het zien van het boek werd ik vrolijk van de kleurrijke kaft! Het is een boek vol wetenschappelijk ondersteunde informatie over de invloed van de geest op het lichaam, waar zelfs de scepticus niet omheen kan!

Pascale schrijft op een voor ieder begrijpelijk manier, en de layout van het boek, het gebruik van kleur, lettertype, kaders, maakt het geheel overzichtelijk, en makkelijk om soms door wat moeilijkere materie heen te komen.

Maar het is ook een fijn werkboek voor mensen die aan zichzelf wil werken om het leven in positieve zin te veranderen dmv van technieken die beschikbaar zijn voor iedereen, en een duidelijke uitleg, hoe deze technieken toe te passen, vol tips, oefeningen en voorbeelden, om bepaalde dingen aan te pakken!

Een echte aanrader!

Manoe Konings

Body-mind connectie… ! Bij het zien van de omslag met de prachtige kleuren krijg ik al meteen een feel good Vibe.

Inhoudelijk is het praktisch en met zorg ingedeeld, en makkelijk te gebruiken als naslagwerk.

Het boek heeft mij veel verrassende nieuwe inzichten gegeven. Ondanks dat ik al veel gelezen heb over dit onderwerp, heeft het mij aangenaam verrast. Tijdens het lezen betrap ik mijzelf erop dat ik ga nadenken over mijn eigen handelen.

De vermelde studies die gedaan zijn, en de uitkomsten geven voor mij een bevestiging van de soms onverwachte mind-body connectie.

Ik zou dit boek iedereen gunnen ,omdat het een boek is dat je nieuwe inzichten geeft, en je hierdoor diegene een duw in de positieve richting kan geven.

Door het lezen van het boek ben ik mij nu nog veel bewuster van mijn eigen denken en doen. Het boek geeft houvast doop tips op het gebied van meditatie, visualisatie en nog veel meer.

Chapeau voor de schrijfster die zichzelf weer overtroffen heeft met dit prachtige boek. Een geweldig boek dat iedereen zou moeten lezen!

Martine

Bijzondere aanrader…! Een bijzonder boek over wat je zelf kan doen om jouw gezondheid, welbevinden kortom jouw leven te veranderen en te verbeteren.

Uitgebreid beschreven, onderlegd met veel wetenschappelijk onderzoek, veel voorbeelden maar ook hoe de technieken van o.a meditatie, visualisaties en affirmaties toe te passen. Een boek voor mensen die zelf aan de slag willen gaan dit kan zijn op het gebied van ziekten, angsten maar ook het omgaan met dagelijkse dingen.

Deze denktechnieken worden ook toegepast door de auteur en haar eigen persoonlijke verhaal wordt beschreven.

Een boek dat zeker ook gelezen moet worden door de medische wereld om meer te weten te komen over de effecten/impact van het doen en laten van een arts, verpleegkundige etc.

De afwisseling van wetenschappelijk onderzoek, achtergrondinformatie, haar eigen verhaal, ervaringen van anderen en veel praktische oefeningen en tips maakt het boek makkelijk en vlot te lezen. Verder ziet het boek er aantrekkelijk uit.

Neem het heft in eigen hand zodat je het leven kan leiden dat jij wil!

Yvonne van den BrandhofRunt samen met haar man Jan-Willem van den Brandhof BrainStudio

Een meesterwerk! Het boek “Zelfherstel van binnenuit”, geschreven door Pascale Bruinen, gaat over het optimaliseren van je gezondheid met je gedachten, gevoelens en overtuigingen.

Pascale Bruinen is niet alleen schrijver, maar ook spreker, trainer en ervaringsdeskundige op het gebied van mental management, mind-body connectie en zelfherstel.

In het boek deelt zij haar eigen ervaringen en die van anderen op het gebied van gedachtenkracht in relatie tot je lichamelijke gezondheid. Zij verwijst voor de onderbouwing van het bestaan van deze bijzondere verbinding tussen geest en lichaam naar verschillende in het verleden gedane wetenschappelijke experimenten en onderzoeken.

Dit maakt het boek voor mij extra waardevol, omdat ik als wetenschapper altijd op zoek ben naar “bewijs” en “de waarheid”. In tegenstelling tot wat de titel van het boek doet vermoeden, is het door die verwijzing naar wetenschappelijke studies en ervaringen allesbehalve zweverig.

Het boek leest bijzonder prettig omdat de heldere uitleg van Pascale met de ervaringen, wetenschappelijke studies, oefeningen en tips en advies worden afgewisseld. In het tweede deel van het boek krijg je praktische handvatten aangereikt om zelf met je geestkracht en het zelfherstellend vermogen van je lichaam aan de slag te gaan. Pascale Bruinen doet dit op overtuigende wijze zonder dwingend te zijn.

Het boek is een bron van inspiratie, niet alleen voor mensen die in afwachting zijn van een operatie of diagnose of midden in een behandeling zitten, maar ook voor mensen die gezond zijn en dat graag zo willen houden.

Het lezen van haar boek zou een must moeten zijn voor iedereen die de regie wil nemen over zijn of haar gezondheid, maar zou zeker ook gelezen moeten worden door de medische wereld. Een meesterwerk!

Chantal Dassen

Regie over je denken… Pascale opent met dit waardevolle boek je brein. Hoe positieve gedachten je fysieke gesteldheid kan beïnvloeden.

Boeiend vanuit theorie en verbindend door haar eigen ervaring.

Doordat de rode draad haar eigen pakkende verhaal is, combineert ze op een heel natuurlijke wijze haar gedegen kennis met de praktijk.

Deze afwisseling zorgt er ook voor dat je blijft lezen en de inspiratie als vanzelf volgt.

Het geeft je kracht om eigen regie te nemen op je lichaam, ook (juist) als het tegenzit.

Bijzondere ervaring en veel stof tot nadenken!

Thea

Sinds het verschijnen van haar eerste boek, in 2015, heeft Pascale Bruinen zich ontwikkeld van een tamelijk nuchtere, ‘down-to-earth’ officier van justitie tot iemand voor wie er meer is tussen hemel en aarde.

In haar nieuwste boek schrijft ze over de invloed van de ‘mindset’ op het lichaam en hoe je met een positieve instelling invloed kunt uitoefenen op het beloop van ziekte en ongemak. Haar eigen ervaring met een operatieve ingreep en de angst en onzekerheid over de uitkomst daarvan lopen als een rode draad door het boek.

Daaromheen bouwt zij als het ware spiraalvormig haar betoog op. Zij legt uit hoe positieve gevoelens, betekenisvolle relaties met anderen en natuurlijk een gezonde levensstijl kunnen helpen om langer gezond te blijven of je in ieder geval langer fit te voelen.

Het bijzondere van het boek is dat de auteur veelvuldig citeert uit de wetenschappelijke literatuur en dat nog goed doet ook.

Het dwingt zonder meer bewondering af dat iemand zonder medisch-biologische achtergrond zich zo goed in de fysiologie en pathofysiologie heeft kunnen inlezen en daar ook nog eens in begrijpelijke taal over kan communiceren.

Men hoeft het niet in alles met de auteur eens te zijn maar het boek levert genoeg stof tot nadenken.

Peter Wilhelmus